Ένας άνδρας που βρέθηκε νεκρός μέσα στο παγιδευμένο στα νέρά αυτοκίνητό του είναι ο πρώτος θάνατος στην Αυστραλία που συνδέεται με τις σφοδρές βροχοπτώσεις και τις εκτεταμένες πλημμύρες των τελευταίων ημερών.

Η εικόνα πλήρους καταστροφής περιλαμβάνει βυθισμένα σπίτια, αυτοκίνητα παρασυρμένα από το νερό, κοπάδια πνιγμένα και ολόκληρες πόλεις αποκομμένες.

Πάνω από 40.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και οι αρχές εξέδωσαν νέες εντολές εκκένωσης την Τετάρτη για τους κατοίκους των δυτικών περιοχών του Σίδνεϊ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το πτώμα του άνδρα βρέθηκε στα βορειοδυτικά του Σίδνεϊ, όταν διασώστες κλήθηκαν να ερευνήσουν ένα παγιδευμένο στα νερά όχημα.

Η πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας προειδοποίησε πως τα επίπεδα του νερού θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν καθώς εξακολουθούν να υπερχειλίζουν φράγματα και ποτάμια.

«Θα συνεχίσουμε να ζούμε πλημμύρες που δεν έχουμε δει εδώ και μισό αιώνα και σε κάποιες περιοχές εδώ και έναν αιώνα» τόνισε.

Σπίτια έχουν χαθεί κάτω από το νερό, κοπάδια παρασύρθηκαν, καλλιέργειες καταστράφηκαν σε τεράστια κλίμακα. Καταρράκτες στον ιερό για τους αυτόχθονες μονόλιθο Uluru, ένα σπάνιο φαινόμενο που το Εθνικό Πάρκο χαρακτήρισε «μοναδικό και εκπληκτικό».

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον επιθεώρησε από ελικόπτερο την καταστροφή και ανακοίνωσε από αέρος τροφοδοσία των σούπερ μάρκετ που ξεμένουν από προμήθειες στις πληγείσες περιοχές.

Στις πλημμυρισμένες περιοχές θα σταλεί και στρατός για να βοηθήσει στις εργασίες αποκατάστασης.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η κακοκαιρία θα στραφεί προς την Τασμανία, προκαλώντας σφοδρές βροχοπτώσεις και κάποιες πλημμύρες.