Η πιο θανατηφόρα εβδομάδα που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής από την έναρξη της πανδημίας στην χώρα τελείωσε στην Βραζιλία, με ένα ρεκόρ 90.570 κρουσμάτων του νέου κορονοϊού τις τελευταίες 24 ώρες και με 2.815 θανάτους, που συνδέονται με την Covid-19, ο δεύτερος βαρύτερος ημερήσιος απολογισμός θυμάτων, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της μεγαλύτερης χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Συνολικά, η χώρα θρηνεί μέχρι στιγμής 290.314 νεκρούς, τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας στον πλανήτη, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ και 11.871.390 μολύνσεις, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Μεξικό: Ξεπέρασαν τους 197.000 οι θάνατοι, πάνω από 2,18 εκατ. τα κρούσματα

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 613 ασθενείς με την COVID-19, εξέλιξη που αύξησε τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού ως αυτό το στάδιο στους 197.219 νεκρούς.

Παράλληλα, εντοπίστηκαν 5.722 επιβεβαιωμένες μολύνσεις από SARS-CoV-2, με τα καταγεγραμμένα κρούσματα να φθάνουν τα 2.187.910.

Ο τρίτος βαρύτερος απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη θεωρείται υποτιμημένος. Στελέχη της μεξικανικής κυβέρνησης αναγνωρίζουν πως στην πραγματικότητα οι αριθμοί των κρουσμάτων και των θανάτων είναι πολύ υψηλότεροι απ’ ό,τι καταγράφεται επίσημα, καθώς γίνονται συγκριτικά λίγα τεστ, ενώ δεν πάνε όλοι οι ασθενείς σε νοσοκομεία.

Κούβα: Ξεπέρασαν τα 65.000 τα κρούσματα, οι θάνατοι έχουν φθάσει τους 387   

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 735 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ ακόμη 3 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός της πανδημίας έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 387 νεκρούς επί συνόλου 65.149 μολύνσεων στη νήσο της Καραϊβικής από τον Μάρτιο του 2020.

Το όριο των πενήντα χιλιάδων κρουσμάτων ξεπεράστηκε την 1η Μαρτίου.

Σχεδόν όλα τα νέα κρούσματα – εκτός από δέκα – οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα, ενώ τα περισσότερα εντοπίστηκαν στην πρωτεύουσα Αβάνα (396), όπου ο δείκτης επίπτωσης βρίσκεται στο επίπεδο των 278 μολύνσεων ανά 100.000 κατοίκους.

Από τον Ιανουάριο, η Κούβα είναι αντιμέτωπη με τρίτο κύμα της πανδημίας, που εν μέρει αποδίδεται στο άνοιγμα των συνόρων της στα τέλη της περασμένης χρονιάς. Η έξαρση ώθησε τις αρχές να επιβάλλουν ξανά μέτρα, όπως η διακοπή των παραδόσεων μαθημάτων με φυσική παρουσία στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, το κλείσιμο ξενοδοχείων, ενοικιαζόμενων δωματίων, μπαρ και εστιατορίων, καθώς και η μείωση των επιβατικών πτήσεων από ορισμένες χώρες. Η χώρα των 11 εκατ. κατοίκων δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει το τρίτο κύμα, αν και η κατάσταση δεν χωράει σύγκριση με αυτή σε άλλα κράτη της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Αργεντινή: Σχεδόν 8.200 κρούσματα και 113 θάνατοι σε 24 ώρες   

Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 8.160 κρούσματα του SARS-CoV-2, με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό στη χώρα της Λατινικής Αμερικής να φθάνει τους 2.234.913.

Το ίδιο διάστημα, υπέκυψαν άλλοι 113 ασθενείς με την COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 54.476 νεκρούς.

Η επαρχία Μπουένος Άιρες (934.393 μολύνσεις) παραμένει επίκεντρο της πανδημίας.

Η υπουργός Υγείας επισήμανε σε δημοσιογράφους τον κίνδυνο να εκδηλωθεί «δεύτερο κύμα» της πανδημίας. Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου υγείας, τόνισε ότι συμφωνήθηκε να «αποθαρρύνονται τα ταξίδια στο εξωτερικό και ο τουρισμός» εξαιτίας της εξάπλωσης παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού.

«Θέλουμε να ελαχιστοποιήσουμε την είσοδο παραλλαγών» του νέου κορονοϊού και «εργαζόμαστε για τη δημιουργία ασφαλούς διαδρόμου για όσους θέλουν να εισέλθουν στη χώρα», συμπλήρωσε η κυρία Βιτσότι.