Τον δεύτερο βαρύτερο ημερήσιο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού αφότου εκδηλώθηκε στην επικράτεια της Βραζιλίας μέχρι εδώ ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το υπουργείο Υγείας της μεγαλύτερης χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 2.724 ασθενείς με την COVID-19, σύμφωνα με το υπουργείο. Συνολικά, η χώρα θρηνεί ως τώρα 287.499 νεκρούς· πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας στον πλανήτη, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ.

Το ίδιο διάστημα, επιβεβαιώθηκαν 86.982 κρούσματα του SARS-CoV-2, μία ημέρα μετά το τραγικό ρεκόρ 90.303 μολύνσεων, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να φθάνει τους 11.780.820 στο κράτος των 212 εκατομμυρίων κατοίκων, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου ανακοίνωσε ότι ο νέος υπουργός Υγείας θα αναλάβει τα καθήκοντά του σήμερα Παρασκευή.

Ο ακροδεξιός πολιτικός, αντιμέτωπος με ολοένα περισσότερη πίεση εν μέσω κλιμάκωσης της υγειονομικής κρίσης, υπεραμύνθηκε της εναντίωσής του στα περιοριστικά μέτρα, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν έχει «εμμονή» με την εξουσία.

Τόνισε ότι η κυβέρνησή του ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να παρέμβει για να σταματήσουν αυτές που αποκάλεσε «καταχρήσεις» των κυβερνητών των πολιτειών: την επιβολή lockdowns που περιορίζουν την οικονομική δραστηριότητα. Συμπλήρωσε πως κατατέθηκε σχέδιο νόμου στο Κογκρέσο το οποίο ορίζει ότι «απολύτως απαραίτητη δραστηριότητα» είναι το κάθε τι που «φέρνει ψωμί πάνω στο τραπέζι».

Ισραήλ: Σχεδόν 1.700 κρούσματα και 16 θάνατοι σε 24 ώρες   

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.694 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό στη χώρα να φθάνει τους 825.420.

Το ίδιο διάστημα, οι θάνατοι 16 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό της πανδημίας στους 6.069 νεκρούς ως αυτό το στάδιο.

Οι ασθενείς με την COVID-19 που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση μειώθηκαν σε 549 (–25 από την προηγουμένη) από το σύνολο των 865 ανθρώπων που παραμένουν στα νοσοκομεία.

Ο αριθμός των επιλεγόμενων ενεργών κρουσμάτων μειώθηκε στα 22.028. Ο δείκτης αναπαραγωγής του ιού (R0) υποχώρησε στο 0,68.

Το Ισραήλ βρίσκεται στην πρωτοπορία διεθνώς στην εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού έναντι του νέου κορονοϊού, με το ποσοστό των πολιτών που έχουν λάβει τουλάχιστον τη μία δόση του εμβολίου τους να πλησιάζει το 60% από την 20ή Δεκεμβρίου.

Κούβα: 689 κρούσματα και 4 θάνατοι σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 689 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ ακόμη 4 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός της πανδημίας έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 384 νεκρούς επί συνόλου 64.414 μολύνσεων στη νήσο της Καραϊβικής από τον Μάρτιο του 2020.

Ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν ο χαμηλότερος των πέντε τελευταίων ημερών.

Η Αβάνα παραμένει επίκεντρο της πανδημίας, με τον δείκτη επίπτωσης — τον επιπολασμό του ιού — να βρίσκεται στο επίπεδο των 278 μολύνσεων ανά 100.000 κατοίκους, το υψηλότερο στη χώρα. Σε 24 ώρες, η επαρχία της πρωτεύουσας κατέγραψε 446 κρούσματα.

Από τον Ιανουάριο, η Κούβα είναι αντιμέτωπη με τρίτο κύμα της πανδημίας, που ώθησε τις αρχές να επιβάλλουν εκ νέου μέτρα όπως η διακοπή των παραδόσεων μαθημάτων με φυσική παρουσία στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, το κλείσιμο ξενοδοχείων, ενοικιαζόμενων δωματίων, μπαρ και εστιατορίων, καθώς και η μείωση των επιβατικών πτήσεων από ορισμένες χώρες. Η Αβάνα δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει το τρίτο κύμα, ωστόσο η κατάσταση στη χώρα δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή σε άλλα κράτη της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Οι αρχές σκοπεύουν να ανοσοποιήσουν όλο τον πληθυσμό μέσα στη χρονιά, με εμβόλια που θα παραχθούν στην ίδια τη χώρα. Από τα πέντε υποψήφια εμβόλια για τον νέο κορονοϊό, τα πιο προχωρημένα θεωρούνται το Soberana 02, που βρίσκεται στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών, και το Abdala, το οποίο αναμένεται να εισέλθει στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών το προσεχές διάστημα.

Λίβανος: Τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 430.000, οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 5.600   

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 3.757 κρούσματα του SARS-CoV-2, με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό στο αραβικό κράτος να φθάνει τους 430.734.

Το ίδιο διάστημα, οι θάνατοι άλλων 73 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στους 5.609 νεκρούς μέχρι εδώ στη χώρα σε κρίση.

Μέχρι στιγμής, έχουν ανοσοποιηθεί λίγοι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech. Η Βηρυτός αναμένει 92.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca την επόμενη εβδομάδα, ενώ ο επιχειρηματικός όμιλος Malia ανακοίνωσε πως έκλεισε συμφωνία για την εισαγωγή 1 εκατ. δόσεων του Sputnik V, του ρωσικού εμβολίου για τον νέο κορονοϊό, υποσχόμενος ότι θα είναι διαθέσιμες σύντομα.