Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, ενώ τα οφέλη είναι μεγαλύτερα από το ρίσκο τονίζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), ανακοινώνοντας τα πορίσματά του μετά την εξέταση ενός μικρού αριθμού αναφορών για αιμορραγία, θρομβώσεις και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων σε ανθρώπους στους οποίους χορηγήθηκε.

Η επικεφαλής του ΕΜΑ, Έμερ Κουκ ανέφερε ότι θα συνεχιστούν οι μελέτες, καθώς δεν αποκλείεται η σύνδεση με σπάνια περιστατικά. Σημείωσε, ωστόσο, ότι το εμβόλιο «δεν συνδέεται» με αυξημένο κίνδυνο θρομβοεμβολής.

Ωστόσο, ο ΕΜΑ δεν είναι σε θέση «να αποκλείσει οριστικά» μια σχέση του εμβολίου της AstraZeneca με σπάνια προβλήματα πηκτικότητας του αίματος», διευκρίνισε η διευθύντρια. «Με βάση τις διαθέσιμες αποδείξεις και μετά από ημέρες εις βάθους ανάλυσης» των δεδομένων «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε οριστικά μια σχέση μεταξύ αυτών των περιπτώσεων και του εμβολίου», υπογράμμισε.

Η Επιτροπή Ασφάλειας του ΕΜΑ συνέστησε κατά συνέπεια «να υπάρξει μια ευαισθητοποίηση για αυτούς τους δυνητικούς κινδύνους και να διασφαλιστεί ότι θα περιληφθούν στις πληροφορίες για το προϊόν». Συμβουλεύει επίσης «να επιστήσουν την προσοχή σε αυτές τις πιθανές σπάνιες ασθένειες και να παρασχεθούν πληροφορίες στους επαγγελματίες του τομέα υγείας και στους εμβολιασθέντες για να τους βοηθήσουν να σταματήσουν και να μειώσουν τις πιθανές παρενέργειες», πρόσθεσε η Κουκ.

Ο ΕΜΑ κάλεσε τους πολίτες να δηλώνουν οποιαδήποτε παρενέργεια από το εμβόλιο, τονίζοντας ότι είναι αποτελεσματικό στην προστασία από τον κορονοϊό. Πρόσθεσε ότι 2.500 άνθρωποι πέθαναν από κορονοϊό μέσα σε μια ημέρα την προηγούμενη εβδομάδα επομένως η αναθεώρηση αυτή αποτελούσε προτεραιότητα για τον οργανισμό.

Επισημάνθηκε, ακόμα ότι θα προστεθεί ειδική προειδοποίηση στο φυλλάδιο ασθενών για το συγκεκριμένο εμβόλιο. Τα περιστατικά πάντως που έχουν καταγραφεί δεν είναι περισσότερα από τα συνηθισμένα που καταγράφονται κανονικά.

Η Κουκ υπογράμμισε ότι ο Οργανισμός στοχεύει στην ενημέρωση των πολιτών σχετικά με το τι μπορεί να συμβεί μετά το εμβόλιο. «Εγώ θα εμβολιαζόμουν αύριο κιόλας», επεσήμανε, «αλλά θέλω να γνωρίζω τι θα συμβεί μετά και πώς να το αντιμετωπίσω».

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία δεχόταν αυξημένες πιέσεις να εξαλείψει τις ανησυχίες που είχαν εκφραστεί για την ασφάλεια του εμβολίου, μετά το μικρό αριθμό αναφορών, τις τελευταίες εβδομάδες, για αιμορραγίες, θρόμβους και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων σε ανθρώπους που είχαν κάνει το εμβόλιο.

Η ανάλυση του ΕΜΑ αφορούσε 5 εκατομμύρια ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων και 30 περιπτώσεων που εμφάνισαν σπάνιες αιματολογικές διαταραχές στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, που καλύπτει 30 ευρωπαϊκές χώρες.

Η κύρια ανησυχία του ΕΜΑ είχε να κάνει με περιπτώσεις θρόμβων στον εγκέφαλο, μια σπάνια διαταραχή που είναι δύσκολο να θεραπευτεί και αποκαλείται εγκεφαλική φλεβική θρόμβωση (CVT) ή μια υπομορφή της, γνωστή ως θρόμβωση φλεβικού κόλπου (CVST).

Την Παρασκευή το πόρισμα του ΠΟΥ

Σημειώνεται πως αύριο θα δημοσιοποιήσει η επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την ασφάλεια των εμβολίων τα πορίσματά της για το εμβόλιο κατά της COVID-19 των AstraZeneca/Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Η παγκόσμια συμβουλευτική επιτροπή του ΠΟΥ για την ασφάλεια των εμβολίων εξέτασε τα στοιχεία την Τρίτη και αξιολόγησε τις πληροφορίες για σπάνιες διαταραχές αιματικών θρομβώσεων σε ανθρώπους που είχαν κάνει το εμβόλιο αυτό, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Νωρίτερα σήμερα, ο αρμόδιος για την Ευρώπη διευθυντής του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε, υπογράμμισε πως τα οφέλη από το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 υπερβαίνουν κατά πολύ των κινδύνων και οι χώρες σε όλη την Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν για να βοηθήσει να σωθούν ζωές στην πανδημία.

Επισήμανε ακόμη πως οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές ερευνούν ένα μικρό αριθμό περιπτώσεων αιματικών θρομβώσεων που έχουν καταγραφεί και οδήγησαν τις κυβερνήσεις μερικών χωρών της ΕΕ να αναστείλουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca.

«Αυτή τη στιγμή, δεν γνωρίζουμε αν μερικές ή όλες οι περιπτώσεις προκλήθηκαν από το εμβόλιο ή από άλλους συμπτωματικούς παράγοντες», δήλωσε ο Κλούγκε προσθέτοντας: «Αυτή τη στιγμή πάντως, τα οφέλη από το εμβόλιο AstraZeneca υπερβαίνουν κατά πολύ τους κινδύνους — και η χρήση του θα πρέπει να συνεχιστεί, για να σωθούν ζωές».

Πέντε περιστατικά σπάνιου τύπου θρομβοεμβολικού επεισοδίου στη Βρετανία

Την ύπαρξη πέντε περιπτώσεων σπάνιου τύπου θρομβοεμβολικού επεισοδίου στις εγκεφαλικές φλέβες μεταξύ των ατόμων στα οποία χορηγήθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca, ανακοίνωσε η Βρετανική Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων (MHRA). Ωστόσο, η ίδια στάθηκε στα οφέλη του παρασκευάσματος, τα οποία υπερτερούν κατά πολύ των ενδεχόμενων κινδύνων.

Ανησυχίες σχετικά με τις αναφορές για θρόμβους αίματος, μαζί με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων, οδήγησαν ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, να αναστείλουν τη χρήση του εμβολίου αυτού το διάστημα που διερευνώνται οι περιπτώσεις αυτές.

Ωστόσο, η Βρετανική Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι η χρήση του εμβολίου αυτού θα πρέπει να συνεχιστεί ενώ ερευνώνται οι πέντε αναφορές. «Από τα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία δεν μπορεί να συναχθεί ότι οι θρόμβοι αίματος στις φλέβες (φλεβικός θρομβοεμβολισμός) προκαλούνται από το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της COVID-19», επισημαίνει η MHRA.

Περαιτέρω, γίνεται λόγος για «λεπτομερή επανεξέταση πέντε αναφορών στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με έναν πολύ σπάνιο και ειδικό τύπο θρόμβου αίματος στις εγκεφαλικές φλέβες (φλεβική θρόμβωση) που συμβαίνει μαζί με μειωμένα αιμοπετάλια (θρομβοπενία) είναι σε εξέλιξη».

Η Μεγάλη Βρετανία έχει χορηγήσει 11 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca.

«Δεδομένου του εξαιρετικά σπάνιου ποσοστού εμφάνισης αυτών των συμβάντων, τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID, με τα τελευταία στοιχεία που υποδηλώνουν μείωση κατά 80% στις νοσηλείες και στους θανάτους από τη νόσο COVID, υπερτερούν κατά πολύ των ενδεχόμενων κινδύνων του εμβολίου στις ομάδες κινδύνου που εμβολιάζονται επί του παρόντος στο Ηνωμένο Βασίλειο», επισημαίνει η MHRA.