Τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 υπερτερούν των κινδύνων και οι χώρες σε όλη την Ευρώπη πρέπει να συνεχίσουν να το χορηγούν για να σωθούν ζωές από την πανδημία, δήλωσε την Πέμπτη ο αρμόδιος για την Ευρώπη διευθυντής του ΠΟΥ, Χανς Κλούγκε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές ερευνούν έναν μικρό αριθμό περιπτώσεων εμφάνισης θρομβώσεων που έχουν προκαλέσει ανησυχίες σε κυβερνήσεις της Ευρώπης, οι οποίες αποφάσισαν να αναστείλουν προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου.

«Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε αν κάποιες ή όλες οι περιπτώσεις έχουν προκληθεί από το εμβόλιο ή από άλλους τυχαίους παράγοντες», σημείωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. «Σε αυτό το σημείο, ωστόσο, τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων και η χρήση του πρέπει να συνεχιστεί για να σωθούν ζωές».

Σύμφωνα με τον Κλούγκε, τα πλεονεκτήματα από τον εμβολιασμό «θα έρθουν», όμως προς το παρόν οι Ευρωπαίοι οφείλουν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα εργαλεία που είναι σε ισχύ.

Αύριο το πόρισμα του ΠΟΥ, στις 5 το απόγευμα οι ανακοινώσεις του ΕΜΑ

Στο μεταξύ, αύριο θα δημοσιοποιήσει η επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την ασφάλεια των εμβολίων τα πορίσματά της για το εμβόλιο κατά της COVID-19 των AstraZeneca/Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Η παγκόσμια συμβουλευτική επιτροπή του ΠΟΥ για την ασφάλεια των εμβολίων εξέτασε τα στοιχεία την Τρίτη και αξιολόγησε τις πληροφορίες για σπάνιες διαταραχές αιματικών θρομβώσεων σε ανθρώπους που είχαν κάνει το εμβόλιο αυτό, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει τα πορίσματά της σήμερα το απόγευμα στις 5 ώρα Ελλάδος, εξετάζει έναν μικρό αριθμό αναφορών για αιμορραγία, θρομβώσεις και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων σε ανθρώπους στους οποίους χορηγήθηκε το εν λόγω εμβόλιο.