Τα αποτελέσματα της έρευνάς του για την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορονοϊού αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ενώ χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως θεωρεί ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων και συνέστησε τη συνέχιση των εμβολιασμών.

Η Επιτροπή «αξιολογεί προσεκτικά τα δεδομένα ασφαλείας για το εμβόλιο της AstraZeneca. Οταν η αξιολόγηση ολοκληρωθεί, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα κοινοποιήσει αμέσως τα ευρήματα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Οργανισμού.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων από την πλευρά του, σε συνέντευξη Τύπου πριν δύο ημέρες, επέμεινε στη θέση πως δεν υπάρχουν ενδείξεις πως είναι το εμβόλιο αυτό που προκάλεσε τη δημιουργία θρόμβων, καθώς ολοένα και περισσότερες χώρες βάζουν «στον πάγο» το εν λόγω εμβόλιο.

Ανακοίνωσε επίσης πως διεξάγει έρευνα για την ασφάλεια του εμβολίου και τυχόν παρενέργειες, τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν σήμερα Πέμπτη. Έχει ζητηθεί από ειδικούς να ερευνήσουν αν υπάρχει κάποια σύνδεση ανάμεσα στο εμβόλιο και τους θρόμβους στο αίμα.

Δεσμευτική για τη Γερμανία η ανακοίνωση του ΕΜΑ

Δεσμευτική θα είναι για τη γερμανική κυβέρνηση η απόφαση που θα λάβει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca.

«Σαφώς εξαρτάται από την απόφαση του ΕΜΑ. Σαφώς, η απόφαση του ΕΜΑ είναι δεσμευτική. Σαφώς, θα ακολουθήσουμε την απόφαση του ΕΜΑ, διότι θα αποφασίσει και κατά πόσο τα νέα στοιχεία που υπάρχουν από την Γερμανία και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες -να υπενθυμίσω ότι εν τω μεταξύ υπάρχει και όγδοο περιστατικό θρόμβωσης στον εγκέφαλο- θα επηρεάσουν την αδειοδότηση του εμβολίου» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Χάνο Κάουτς.

«Υπό αυτή την έννοια θα το περιμένουμε και θα αποφασίσουμε περαιτέρω», προσέθεσε και επισήμανε ότι θα ακολουθήσουν συνεδριάσεις της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών και του Ινστιτούτου Πάουλ Έρλιχ.

Εμπιστοσύνη από Βρετανία και Γαλλία

Στη διαβεβαίωση πως το εμβόλιο της εταιρείας για τον κορονοϊό παραμένει ασφαλές προχώρησε ο υπουργός Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ. Παράλληλα, προέτρεψε τους πολίτες να το κάνουν, όταν τους καλέσουν οι υγειονομικές υπηρεσίες.

«Ξέρουμε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca και της Οξφόρδης σώζει ζωές στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτήν τη στιγμή. Για αυτό, όταν σας καλέσουν, κάντε το» ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του προς τα βρετανικά media.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Καστέξ, δήλωσε πως σκοπεύει να λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19, μόλις οι ευρωπαϊκές Υγειονομικές Αρχές επιβεβαιώσουν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές.

Πάντως, τη Δευτέρα (15/03) η Νορβηγία ανακοίνωσε τον θάνατο από εγκεφαλική αιμορραγία μίας υγειονομικού ηλικίας κάτω των 50 ετών, που νοσηλεύτηκε αφότου εμβολιάστηκε με το παρασκεύασμα της AstraZeneca, χωρίς να υπάρχει συσχετισμός μεταξύ των δύο.

Η χώρα ανέστειλε από την προηγούμενη Πέμπτη «για προληπτικούς λόγους» τη χρήση του εμβολίου που ανέπτυξε το βρετανο-σουηδικό εργαστήριο. «Δεν μπορούμε ούτε να αποκλείσουμε ούτε να επιβεβαιώσουμε ότι αυτό έχει να κάνει με το εμβόλιο», δήλωσε ένας αξιωματούχος της νορβηγικής Αρχής Φαρμάκων κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.