Την ώρα που ολοένα και περισσότερες χώρες βάζουν «στον πάγο» το εμβόλιο της AstraZeneca, λόγω φόβων πως συνδέεται με περιστατικά θρομβώσεων- κάτι που οι ειδικοί επιμένουν πως δεν έχει αποδειχθεί- ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες επέμεινε στη θέση πως δεν υπάρχουν ενδείξεις πως είναι το εμβόλιο αυτό που προκάλεσε τη δημιουργία θρόμβων.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο ΕΜΑ ανακοίνωσε πως διεξάγει έρευνα για την ασφάλεια του εμβολίου μετά την απόφαση ευρωπαϊκών χωρών να αναστείλουν τους εμβολιασμούς λόγω ανησυχιών για πιθανές παρενέργειες, όπως περιπτώσεις αιμορραγίας, θρόμβων και χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων.

Ο αριθμός των περιστατικών που έχουν αναφερθεί είναι αντίστοιχος με τον αριθμό που συναντάται στον γενικό πληθυσμό, όπως εξήγησε η εκτελεστική διευθύντρια του Οργανισμού Έμερ Κουκ. «Τα περιστατικά είναι πολύ σπάνια και χρειάζεται να αξιολογηθούν» είπε προσθέτοντας ότι είναι σε εξέλιξη έρευνα για τυχόν παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca, τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν στην Πέμπτη. Έχει ζητηθεί από ειδικούς να ερευνήσουν αν υπάρχει κάποια σύνδεση ανάμεσα στο εμβόλιο και τους θρόμβους στο αίμα.

Καθώς η έρευνα συνεχίζεται, ο ΕΜΑ παραμένει σίγουρος για τα οφέλη του εμβολίου και τονίζει πως αυτά υπερτερούν των κινδύνων.

Για το θέμα του εμβολίου της AstraZeneca συνεδρίασε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος αποφάσισε να συγκαλέσει επιτροπή ειδικών για να εξετάσει την ασφάλεια του συγκεκριμένου εμβολίου, αν και κορυφαίο στέλεχός του για επιστημονικά θέματα συνέστησε να συνεχίσει να αξιοποιείται.

Προβληματισμός και στην Ελλάδα

Και στη χώρα μας επικρατεί προβληματισμός και αναστάτωση για τις πιθανές παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca, μετά την προσωρινή αναστολή στη χορήγησή του από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, τόνισε πως ο εμβολιασμός στην Ελλάδα με το εμβόλιο της AstraZeneca συνεχίζεται σταθερά και με εμπιστοσύνη.

Βασικό ενός εμβολίου είναι η ασφάλεια του. Ένα εμβόλιο μπορεί να παρουσιάσει ήπιες και αυτοπεριορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες και ενδεχομένως να παρουσιαστούν και σπάνιες παρενέργειες γι’ αυτό και υπάρχει συνεχής παρακολούθηση, είπε.

Αναφερόμενη στο «ντόμινο» προσωρινής αναστολής των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ευρώπη, λόγω πιθανής συσχέτισης του με θρομβοεμβολικά επεισόδια, σημείωσε ότι ο ΕΜΑ και ο ΠΟΥ, που έχουν το σύνολο των δεδομένων, έχουν αποσυνδέσει την αιτιολογική συσχέτιση με θρομβοεμβολικά περιστατικά. «Λείπουν οι αποδείξεις για να ενοχοποιήσει κανείς το εμβόλιο», είπε η κ. Θεοδωρίδου. Τόνισε επίσης ότι είναι λάθος η λήψη αντιπηκτικών πριν από τον εμβολιασμό.

Υπογράμμισε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδρίασε δύο φορές για το συγκεκριμένο εμβόλιο. Στη χθεσινή της συνεδρίαση ομόφωνα έκρινε πως δεν συντρέχει λόγος αναστολής των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca, προσέθεσε.

«Εμείς ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες» είχε τονίσει νωρίτερα, το πρωί της Τρίτης (16/03) ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αναφορικά με το «τσουνάμι» των αναστολών χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca στην Ευρώπη.

Ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» ότι «δεν αναστέλλονται οι εμβολιασμοί με τοεμβόλιο AstraZeneca, στο πλαίσιο των οδηγιών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ)».

«Συνιστώ ψυχραιμία και νηφαλιότητα… Στη χώρα μας έχουμε κάνει 172.000 εμβολιασμούς με αυτό το εμβόλιο. Στη χώρα μας υπήρξε ένα σοβαρό περιστατικό, το έλεγξε ο ΕΟΦ και δεν σχετίζεται με το εμβόλιο της AstraZeneca. Έχουν γίνει πάνω από 17 εκατ. εμβόλια παγκοσμίως με αυτό το εμβόλιο και έχουν βρεθεί περίπου 37 περιστατικά». «Δεν αναστέλλονται εμβολιασμοί, εμβολιαζόμαστε με όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια από τον ΕΜΑ μέχρι να πει κάτι άλλο. Συνιστώ ψυχραιμία, προσοχή» τόνισε.

Η στάση των χωρών

Καθημερινά προστίθενται χώρες τόσο στη λίστα εκείνων που αναστέλλουν τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στον πληθυσμό τους όσο και εκείνων που εκφράζουν εμπιστοσύνη στο εν λόγω εμβόλιο και συνεχίζουν να το χρησιμοποιούν κανονικά.

Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ διαβεβαίωσε απόψε ότι το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca για την Covid-19 παραμένει ασφαλές και προέτρεψε τους πολίτες να το κάνουν, όταν τους καλέσουν οι υγειονομικές υπηρεσίες.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, με τους δύο ηγέτες να υπογραμμίζουν πως στην Ιταλία και στην Γαλλία η αναστολή αυτή θα διαρκέσει μέχρι τις 18 του μηνός, όταν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) θα ανακοινώσει τα συμπεράσματα των ερευνών του.

Η Λιθουανία, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ανέστειλε τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, μέχρι να εξεταστεί το θέμα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Αντίθετα ο Καναδάς όχι μόνο συνεχίζει τη χορήγησή του, αλλά η επιστημονική επιτροπή που συμβουλεύει την καναδική κυβέρνηση συνέστησε να χρησιμοποιείται το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca και σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας σημείωσε ότι οι παρτίδες του εμβολίου της AstraZeneca που έχει παραλάβει ο Καναδάς προέρχονται από το Serum Institute της Ινδίας και είναι διαφορετικές από εκείνες της Ευρώπης. «Το εμβόλιο της AstraZeneca θεωρείται, την παρούσα στιγμή, με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, ασφαλές, αποτελεσματικό και ποιοτικό», τόνισε.

Η δεκαπενθήμερη αναστολή στην Ισπανία της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορονοϊού δεν θα αλλάξει το χρονοδιάγραμμα του εμβολιασμού, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μαρία Χεσούς Μοντέρο.

Η Σουηδία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της covid-19 για προληπτικούς λόγους.

Την ίδια απόφαση έλαβε και η Λετονία.

Στην απόφαση να συνεχίσει τους εμβολιασμούς με AstraZeneca κατέληξε το Ανώτατο Συμβούλιο Υγείας του Βελγίου.

H Αυστραλία δεν έχει σχέδια για να σταματήσει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19.

Η Δανία ήταν η πρώτη χώρα που ανέστειλε τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στις 11 Μαρτίου «μετά τις αναφορές για περιπτώσεις σοβαρών θρομβώσεων» σε εμβολιασθέντες.

Η Νορβηγία ακολούθησε την ίδια ημέρα.

Η Ισλανδία επίσης ανέστειλε τη χρήση του εμβολίου.

Η Βουλγαρία ανακοίνωσε στις 12 Μαρτίου την αναστολή «για προληπτικούς λόγους» της χρήσης του εμβολίου.

Την Κυριακή η Ιρλανδία και η Ολλανδία ανέστειλαν τη χρήση του εμβολίου ενώ Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Σλοβενία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Λετονία έλαβαν την ίδια απόφαση τη Δευτέρα.

Η Ταϊλάνδη και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό καθυστέρησαν την έναρξη των εμβολιαστικών τους εκστρατειών κατά του κορονοϊού με το συγκεκριμένο εμβόλιο, οι οποίες θα ξεκινούσαν την Παρασκευή και τη Δευτέρα αντίστοιχα.

Χθες όμως ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Πραγιούτ Τσαν-ό-τσα, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στη χώρα αυτή της νοτιοανατολικής Ασίας που έλαβε το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η Ινδονησία αποφάσισε επίσης χθες να αναστείλει για προληπτικούς λόγους την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού κατά της covid-19 με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η Βενεζουέλα, που χρησιμοποιεί από τον Φεβρουάριο το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V και το κινεζικό Sinopharm κατά της covid-19, επεσήμανε χθες ότι δεν θα δώσει έγκριση στο εμβόλιο της AstraZeneca.

Η Αυστρία είχε ανακοινώσει στις 8 Μαρτίου ότι ανέστειλε τη χρήση μιας παρτίδας εμβολίων της AstraZeneca, της ABV5300, αφού μια νοσηλεύτρια 49 ετών πέθανε έπειτα από «σοβαρά προβλήματα θρομβώσεων» μερικές ημέρες αφού εμβολιάστηκε.

Εσθονία και Λουξεμβούργο επίσης ανέστειλαν τη χρήση των εμβολίων αυτής της παρτίδας.

Η Ρουμανία επίσης σταμάτησε τη χορήγηση των εμβολίων της παρτίδας αυτής.