Λείπουν οι αποδείξεις για να ενοχοποιήσει κανείς το εμβόλιο της AstraZeneca είπε, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19 σήμερα Τρίτη (16/3).

Η ίδια ανέφερε ότι ο εμβολιασμός στην Ελλάδα συνεχίζεται σταθερά και με εμπιστοσύνη. «Βασικό ενός εμβολίου είναι η ασφάλεια του. Ένα εμβόλιο μπορεί να παρουσιάσει ήπιες και αυτοπεριορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες και ενδεχομένως να παρουσιαστούν και σπάνιες παρενέργειες γι αυτό και υπάρχει συνεχής παρακολούθηση», είπε η καθηγήτρια.

Αναφερόμενη στο «ντόμινο» προσωρινής αναστολής των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ευρώπη, λόγω πιθανής συσχέτισης του με θρομβοεμβολικά επεισόδια, σημείωσε ότι ο ΕΠΑ και ο ΠΟΥ, που έχουν το σύνολο των δεδομένων, έχουν αποσυνδέσει την αιτιολογική συσχέτιση με θρομβοεμβολικά περιστατικά.

Όπως είπε, τα θρομβοεμβολικά επεισόδια που καταγράφηκαν σε όσους είχαν εμβολιαστεί δεν ήταν περισσότερο απ’ όσα καταγράφονται στο γενικό πληθυσμό. « Η εμφάνιση τους μπορεί να είναι μια χρονική σύμπτωση και να μην αποτελεί συσχέτιση με το εμβόλιο» ανέφερε και προσέθεσε πως η επιτροπή σε συνεργασία με τον ΕΟΦ δίνουν απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων.

Υπογράμμισε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδρίασε δύο φορές για το συγκεκριμένο εμβόλιο. Στη σημερινή της συνεδρίαση ομόφωνα έκρινε πως δεν συντρέχει λόγος αναστολής των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca, προσέθεσε.

Κλείνοντας το θέμα του εμβολίου της Astra Zeneca, είπε ότι ο ΕΜΑ μελετά τις περιπτώσεις παρενεργειών που έχουν αναφερθεί μία προς μία και αναμένονται οι αποφάσεις του την Πέμπτη, οπότε και συνεδριάζει.

Αρκετοί γιατροί αναφέρουν ότι ορισμένα άτομα υπό τον φόβο των θρομβοεμβολικών επεισοδίων παίρνουν αντιπηκτικά πριν από τον εμβολιασμό, επεσήμανε η κα Θεοδωρίδου, τονίζοντας ωστόσο ότι είναι λάθος και τους κάλεσε να προσέρχονται για εμβολιασμό χωρίς καμιά ιδιαίτερη πρόληψη.

Δείτε το βίντεο από την ενημέρωση: