Ο κυβερνήτης του Τέξας Ρικ Πέρι που είναι ένας εκ των πιθανών υποψηφίων για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, κατηγορήθηκε την Παρασκευή για την προσπάθειά του να εξαναγκάσει μια εισαγγελέα μέλος του δημοκρατικού κόμματος να παραιτηθεί, απειλώντας την ότι σε αντίθετη περίπτωση θα περικόψει τον προϋπολογισμό της υπηρεσίας της.

Μια επιτροπή έρευνας στο Όστιν πρωτεύουσα του Τέξας, απηύθυνε δύο κατηγορίες κατά του κυβερνήτη αφενός για κατάχρηση εξουσίας και αφετέρου για προσπάθεια εκφοβισμού της εισαγγελέας Ρόσμαρι Λέχμπεργκ όπως ανακοίνωσε η εισαγγελία της κομητείας Τράβις.

Η υπόθεση αφορά το 2013 όταν η εισαγγελέας Λέχμπεργκ συνελήφθη να οδηγεί σε κατάσταση μέθης, με τον κυβερνήτη Πέρι να απειλεί να αφαιρέσει το ποσό των 7,5 εκατομμυρίων δολαρίων που προβλεπόταν από το δημόσιο προϋπολογισμό της πολιτείας του Τέξας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, εάν η Λέχμπεργκ δεν προχωρούσε σε άμεση παραίτηση. Όταν η εισαγγελέας αρνήθηκε να παραιτηθεί ο κυβερνήτης άσκησε οικονομικό βέτο και ουσιαστικά πάγωσε την επιχορήγηση.

«Δεν μπορώ να συνεχίσω να τροφοδοτώ με δημόσιο χρήμα μια πολιτειακή μονάδα όπου ο υπεύθυνος έχει χάσει την εμπιστοσύνη του κοινού» εξήγησε ο Πέρι όταν αφαίρεσε από τον προϋπολογισμό τον φάκελο της υπηρεσίας όπου εργαζόταν η Λέχπεργκ. Αν ο Πέρι οδηγηθεί σε δίκη κινδυνεύει να καταδικαστεί αν κριθεί ένοχος για την πρώτη κατηγορία για κατάχρηση εξουσίας από 5 έως 99 χρόνια, ενώ για τη δεύτερη κατηγορία τον εξαναγκασμό σε παραίτηση ενός δημόσιου υπαλλήλου από 2 έως 10 έτη.