Απαγορεύτηκε, για λόγους ασφαλείας, η είσοδος στην Αίγυπτο του εκτελεστικού διευθυντή της Human Rights Watch και της διευθύντριας του παραρτήματος της ανθρωπιστικής οργάνωσης για τη Μέση Ανατολή, Κένεθ Ροθ και Σάρα Λία Ουίτσον. Σύμφωνα με μέλη της οργάνωσης και οι δύο κρατήθηκαν στο αεροδρόμιο του Καΐρου για 12 ώρες.

Οι Ροθ και Ουίτσον μετέβησαν στο Κάιρο για να λάβουν μέρος στη σύνταξη έκθεσης η οποία θα δημοσιοποιηθεί αύριο Τρίτη σχετικά με τις μαζικές δολοφονίες διαδηλωτών από τις δυνάμεις ασφαλείας τον περασμένο χρόνο ύστερα από την ανατροπή του εκλεγμένου ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον τότε αρχηγό του στρατού Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Η Human Rights Watch είναι μία από τις πολλές διεθνείς και αιγυπτιακές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την ευρεία και αυξανόμενη καταστολή κατά των διαφωνούντων από τις αρχές μετά την ανατροπή του Μόρσι από τον στρατό τον Ιούλιο του 2013. Η Ουίτσον έγραψε σήμερα στο Twitter ότι κρατήθηκε επί 12 ώρες προτού απελαθεί για λόγους ασφαλείας.

Ο Ομάρ Σακίρ, συγγραφέας της έκθεσης της οργάνωσης για τις μαζικές δολοφονίες και κυριότερος ερευνητής της, επιβεβαίωσε στο Reuters ότι οι αιγυπτιακές αρχές αρνήθηκαν την είσοδο στη χώρα στον Ροθ και την Ουίτσον αφότου προσγειώθηκαν στο Κάιρο και τους έθεσαν υπό κράτηση χθες το βράδυ. Ο ίδιος είπε ότι η Ουίτσον έφυγε ήδη από τη χώρα, ενώ ο Ροθ θα αναχωρήσει με άλλη πρωινή πτήση.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν ήταν διαθέσιμοι να σχολιάσουν. Η κυβέρνηση έχει πει στο παρελθόν ότι μάχεται κατά της τρομοκρατίας και δεν κάνει διάκριση ανάμεσα στους χιλιάδες ισλαμιστές που έχει συλλάβει και στους σκληροπυρηνικούς ενόπλους που επιτίθενται στις δυνάμεις ασφαλείας στη Χερσόνησο του Σινά.

Ο Σακίρ είπε στο Reuters ότι η οργάνωση, η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη, έχει ήδη δημοσιοποιήσει τα κυριότερα σημεία της έκθεσής της των 188 σελίδων, η οποία βασίστηκε σε έρευνα ενός έτους, αλλά δεν έχει λάβει επίσημη απάντηση.

Το Reuters ζήτησε χθες από την κυβέρνηση να σχολιάσει τα ευρήματα και τις προτάσεις της έκθεσης πριν από τη δημοσίευσή της. Αξιωματούχος της κυβέρνησης απάντησε ότι σχόλια θα υπάρξουν μετά τη δημοσίευσή της.