Λόγω της υγειονομικής κατάστασης, οι ισπανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα την απαγόρευση κάθε κινητοποίησης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στη Μαδρίτη, που αποτελεί συνήθως θέατρο ογκωδών διαδηλώσεων στις 8 Μαρτίου.

«Έλαβα την απόφαση να απαγορεύσω, για λόγους δημόσιας υγείας, όλες τις διαδηλώσεις και τις συγκεντρώσεις, διότι η Μαδρίτη παραμένει μια από τις περιοχές στην Ισπανία με τα υψηλότερα ποσοστά μολύνσεων» από την Covid-19, δήλωσε, ενώπιον δημοσιογράφων, ο επικεφαλής αντιπρόσωπος της κεντρικής κυβέρνησης στην περιφέρεια της Μαδρίτης Χοσέ Μανουέλ Φράνκο.

Ο Φράνκο ανέφερε πως η τοπική διοίκηση έλαβε 104 αιτήματα για διαδηλώσεις το διήμερο 7,8 Μαρτίου, στις οποίες θα μπορούσαν να συμμετάσχουν τουλάχιστον 60.000 άνθρωποι.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε φεμινιστικές οργανώσεις.

«Θέλουν να μας κάνουν να σωπάσουμε, όμως η κραυγή μας είναι ήδη παγκόσμια», έγραψαν στο Twitter οι εκπρόσωποι της Επιτροπής της 8ης Μαρτίου, στην περιφέρεια της Μαδρίτης.

«Θα είμαστε παρόντες την 8η Μαρτίου. Διότι η κρίση που προκάλεσε η πανδημία επηρέασε» ιδιαιτέρως τις γυναίκες, συμπλήρωσαν, χωρίς να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες σχετικά με τη μορφή που θα έχουν οι κινητοποιήσεις τους.

Μέλος του κόμματος Podemos, η υπουργός Ισότητας Ιρένε Μοντέρο κατήγγειλε «εκείνους που θέλουν να μας αρνηθούν το δικαίωμά μας (να κατέβουμε) στους δρόμους», διαβεβαιώνοντας πως θα σεβαστεί την απαγόρευση.

Διάφοροι υπουργοί του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που κυβερνά σε συνασπισμό μαζί με τους Podemos, είχαν απευθύνει έκκληση, στα τέλη Φεβρουαρίου, να μην πραγματοποιηθεί διαδήλωση, λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης.

Τον περασμένο χρόνο, στην κινητοποίηση της 8ης Μαρτίου είχαν συγκεντρωθεί περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι στην ισπανική πρωτεύουσα. Μεταξύ αυτών πολλοί υπουργοί. Τρία μέλη της κυβέρνησης διαγνώστηκαν θετικά στον ιό λίγο μετά, μεταξύ αυτών η Ιρένε Μοντέρο.

Στις 14 Μαρτίου, λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την πορεία, η χώρα θα κήρυσσε μία από τις αυστηρότερες καραντίνες παγκοσμίως για την ανάσχεση της επιδημίας και σε μια έκθεση της αστυνομίας, που δημοσιεύτηκε τον Μάιο, επικρινόταν η άδεια που δόθηκε για αυτήν την διαδήλωση, στις αρχές της πανδημίας, αναζωπυρώνοντας την πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με το αν η κινητοποίηση αυτή αποτέλεσε εστία υπερ-μετάδοσης του κορονοϊού.

Φόβοι για αναζωπύρωση των κρουσμάτων με τις μαζικές μετακινήσεις τη Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών

Υπό τον φόβο μιας αναζωπύρωσης των μολύνσεων, οι ισπανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα τη βούλησή τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και αυτό παρά τη βελτίωση των υγειονομικών δεικτών.

Έπειτα από μια συνεδρίαση μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των 17 περιφερειών της χώρας, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε μια συμφωνία για τον αποκλεισμό των περιφερειών, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα είναι δυνατή η μετακίνηση από περιφέρεια σε περιφέρεια, για να πάει κανείς, για παράδειγμα, να επισκεφθεί την οικογένειά του.

Αυτή η συμφωνία προβλέπει επίσης την απαγόρευση των εορτασμών δημοσίων εκδηλώσεων και μια απαγόρευση της κυκλοφορίας μεταξύ 22.00 έως 06.00 το πρωί. Επιπλέον, στις κοινωνικές συναθροίσεις θα συμμετέχουν έως και 4 άνθρωποι.

Η συμφωνία αναμένεται να υιοθετηθεί επισήμως την επόμενη εβδομάδα με την περιφέρεια της Μαδρίτης να διαφωνεί, εκφράζοντας την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο ενός λοκντάουν και να προτάσσεται η βελτίωση της υγειονομικής κατάστασης.

«Στόχος μας παραμένει να σώζουμε ζωές, όχι να σώζουμε εβδομάδες (Μεγάλες)», δήλωσε χθες η Καρολίνα Ντάριας, η υπουργός Υγείας, ένα σύνθημα το οποίο η κυβέρνηση εξετάζει να χρησιμοποιήσει για μια εκστρατεία ενημέρωσης «δεν σώζουμε εβδομάδες, σώζουμε ζωές».

Την ώρα που οι δείκτες βελτιώνονται εδώ και μερικές εβδομάδες, η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει με κάθε κόστος το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της επιδημίας την περίοδο του Πάσχα, όπως έγινε στις αρχές Ιανουαρίου, με τη χαλάρωση των περιορισμών με αφορμή τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

TAGS