Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για τη χθεσινή ενέδρα στη Λωρίδα της Γάζας στην οποία δύο ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και ένας αξιωματικός ενδέχεται να έχει αιχμαλωτιστεί, όμως επεσήμανε ότι το επεισόδιο είναι πιθανό να σημειώθηκε πριν τεθεί σε ισχύ η τριήμερη εκεχειρία γεγονός που σημαίνει ότι δεν την παραβίασε.

Η ανακοίνωση των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ φαίνεται να έχει στόχο να αποτραπεί μια περαιτέρω κλιμάκωση των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, που πλέον βρίσκονται στην 26η ημέρα τους.

Το Ισραήλ από την πλευρά του καταγγέλλει ότι παλαιστίνιοι μαχητές βγήκαν από μια σήραγγα στο νότιο τμήμα της Ράφας στις 09:30 χθες το πρωί και επιτέθηκαν εναντίον των στρατιωτών του μιάμιση ώρα αφού είχε τεθεί σε ισχύ η τριήμερη ανθρωπιστική εκεχειρία, με αποτέλεσμα δύο στρατιώτες να σκοτωθούν και ένας ανθυπολοχαγός, ο Χαντάρ Γκόλντιν, να αγνοείται.

Η Χαμάς επισημαίνει ότι αν ο Γκόλντιν αιχμαλωτίστηκε, ενδέχεται να σκοτώθηκε στις ισραηλινές επιθέσεις που ακολούθησαν.

Το επεισόδιο αυτό ήταν η αφορμή για την κατάρρευση της εκεχειρίας και για τον βομβαρδισμό από το Ισραήλ της Ράφας από τον οποίο σκοτώθηκαν 150 Παλαιστίνιοι.

Επικαλούμενες μια περίπλοκη εσωτερική έρευνα και την έλλειψη επικοινωνίας με τους μαχητές τους στην περιοχή του συμβάντος, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ σημείωσαν ότι πιστεύουν πως η ενέδρα σημειώθηκε στις 07:00 το πρωί σε απάντηση στην προέλαση των ισραηλινών χερσαίων δυνάμεων.

«Χάσαμε την επαφή με τα στρατεύματά μας που είχαν αναπτυχθεί στην ενέδρα και εκτιμάμε ότι αυτά ενδέχεται να σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό του εχθρού, περιλαμβανομένου του (ισραηλινού) στρατιώτη που αγνοείται- με την προϋπόθεση ότι τα στρατεύματά μας τον είχαν πιάσει αιχμάλωτο στη διάρκεια των συγκρούσεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, η οποία εκδόθηκε στα αραβικά και τα αγγλικά.

«Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ δεν έχουν πληροφορίες αυτή τη στιγμή για τον αγνοούμενο στρατιώτη, το πού βρίσκεται ή για τις συνθήκες της εξαφάνισής του», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Το Ισραήλ είχε ανακοινώσει ότι στη διάρκεια οποιασδήποτε εκεχειρίας οι δυνάμεις του στο πεδίο θα συνεχίσουν την κύρια αποστολή τους του εντοπισμού και της καταστροφή των στοών που χρησιμοποιεί η Χαμάς για να εξαπολύει επιθέσεις στο ισραηλινό έδαφος.

Η Χαμάς έχει χαρακτηρίσει τις επιχειρήσεις αυτές στη διάρκεια μιας εκεχειρίας πιθανές προκλήσεις.

«Ενημερώσαμε τους μεσολαβητές που συμμετείχαν στην επίτευξη της ανθρωπιστικής εκεχειρίας ότι συμφωνούμε να σταματήσουμε να βάλουμε εναντίον των σιωνιστικών πόλεων και των εποικισμών αλλά και ότι δεν μπορούμε επιχειρησιακά να παύσουμε πυρ εναντίον των (ισραηλινών) στρατευμάτων στο εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας που διεξάγουν επιχειρήσεις και μετακινούνται συνεχώς», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

«Αυτές οι εχθρικές δυνάμεις μπορούν εύκολα να έρθουν σε επαφή με τις ενέδρες μας, γεγονός που θα οδηγήσει σε συγκρούσεις», επισημαίνεται.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.