Δεν στέλνει το Ισραήλ αντιπροσωπεία στη Αίγυπτο σήμερα για να συμμετάσχει στις συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας όπως ήταν προγραμματισμένο, κατηγορώντας τους Παλαιστίνιους ότι παραπλανούν τους διεθνείς μεσολαβητές.

«Η Χαμάς δεν ενδιαφέρεται για μια διευθέτηση» της κατάστασης, δήλωσε ένας ισραηλινός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η χθεσινή εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, που είχε επιτευχθεί έπειτα από τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και των ΗΠΑ, κατέρρευσε έπειτα από 90 λεπτά με τις δύο πλευρές να επιρρίπτουν η μία την ευθύνη στην άλλη.

Η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετέχει και η Χαμάς, αναμένεται να φτάσει αργότερα σήμερα στο Κάιρο.

«Μια πραγματική ευκαιρία» για τον τερματισμό των συγκρούσεων

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι εκτίμησε ότι η αιγυπτιακή πρωτοβουλία αποτελεί «μια πραγματική ευκαιρία» για να τερματιστούν οι συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας, που συνεχίζονται σήμερα για 26η ημέρα.

«Η αιγυπτιακή πρωτοβουλία είναι μια πραγματική ευκαιρία να τερματιστεί η κρίση και η αιματοχυσία στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο Σίσι στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.

«(Η πρωτοβουλία) μπορεί να ανοίξει τις πόρτες, χωρίς κανένα εμπόδιο, ώστε να επιτευχθεί εκεχειρία και να επιτραπεί η είσοδος βοήθειας (στη Γάζα) και μετά να συζητηθούν όλα τα άλλα ζητήματα. Δεν υπάρχει εναλλακτική», υπογράμμισε ο αιγύπτιος πρόεδρος.

Παρόλα αυτά ο Σίσι προειδοποίησε ότι «ο χαμένος χρόνος (…) περιπλέκει ολοένα και περισσότερο την κατάσταση».

Ήδη από τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα, που ξεκίνησαν στις 8 Ιουλίου, έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 1.600 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι.

Η αιγυπτιακή πρωτοβουλία, που παρουσιάστηκε λίγες ημέρες μετά την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων, προβλέπει μια εκεχειρία και στη συνέχεια έμμεσες διαπραγματεύσεις. Έχει γίνει δεκτή από το Ισραήλ, όμως η Χαμάς την έχει απορρίψει καθώς θέτει ως προϋπόθεση την άρση του αποκλεισμού της Γάζας που εφαρμόζει το εβραϊκό κράτος από το 2006, το άνοιγμα των συνόρων με την Αίγυπτο και την απελευθέρωση από το Ισραήλ παλαιστίνιων κρατούμενων.

Παρά την αποτυχία της τριήμερης εκεχειρίας που τέθηκε σε ισχύ χθες Παρασκευή στη Γάζα και διήρκησε μόλις λίγες ώρες, το Κάιρο επεσήμανε ότι ισχύει η πρόσκληση που είχε απευθύνει προς την ισραηλινή και την παλαιστινιακή αντιπροσωπεία για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων στην Αίγυπτο με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας.