Οι λιγοστές προμήθειες εμβολίων στην Πορτογαλία αναγκάζει τη χώρα να επικεντρώσει την εκστρατεία εμβολιασμού στις ευπαθείς ηλικιακές ομάδες και όχι σε εργαζομένους σε κρίσιμους τομείς του κράτους όπως αστυνομικοί και πυροσβέστες, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας για τον εμβολιασμό.

Η Πορτογαλία, όπως και πολλές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άργησε στο ξεκίνημα του εμβολιαστικού προγράμματός της. Ευελπιστούσε ότι θα παραλάμβανε τέσσερα εκατομμύρια δόσεις έως τα τέλη Μαρτίου, όμως ελλείψεις στον εφοδιασμό θα έχουν ως αποτέλεσμα να έχουν φθάσει μόνο δυόμισι εκατομμύρια μέχρι τότε.

«Είναι ένα παράδειγμα προσαρμογής της στρατηγικής μας στις περιστάσεις… εστιάζουμε στο να σώσουμε ζωές, τώρα που φροντίσαμε τους υψίστης προτεραιότητας επαγγελματίες στον τομέα της υγείας» δήλωσε ο Ενρίκε Γκουβέια ε Μέλο στην εφημερίδα Expresso, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, που επικαλείται το Reuters.

Η Πορτογαλία είχε εστιάσει αρχικά στον εμβολιασμό των εργαζομένων στην πρώτη γραμμή του τομέα υγείας και των εργαζομένων στους οίκους ευγηρίας, διευρύνοντας τον κατάλογο των ομάδων πρώτης προτεραιοποίησης την περασμένη εβδομάδα έτσι ώστε να περιλάβει τον στρατό, τους πυροσβέστες, τις υπηρεσίες ασφαλείας και μια δεκαριά πολιτικά πρόσωπα σε κρίσιμες θέσεις, περιλαμβανομένων υπουργών, εισαγγελέων και ορισμένων βουλευτών.

Όμως ο Γκουβέια ε Μέλο είπε πως το 90% των δόσεων θα χορηγηθεί τώρα σε ανθρώπους ηλικίας άνω των 80 ετών ή άνω των 50 ετών με υποκείμενα νοσήματα.

Αξιωματούχοι στην ομάδα εργασίας για τον εμβολιασμό δεν ήταν διαθέσιμοι για να επιβεβαιώσουν τις δηλώσεις του.

Έως το τέλος του καλοκαιριού θα έχει εμβολιαστεί το 70%

Η Πορτογαλία έχει εμβολιάσει πλήρως μόλις το 2% των 10 εκατομμυρίων κατοίκων της έως τώρα, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Από τις σχεδόν 700.000 δόσεις που έχουν φθάσει στην Πορτογαλία, σχεδόν 580.000 έχουν χορηγηθεί.

Η κυβέρνηση έχει πει πως σκοπεύει να έχει εμβολιάσει πλήρως το 70% του πληθυσμού έως τα τέλη του καλοκαιριού.

Οι πυροσβέστες είχαν πιέσει να περιληφθούν στις πρώτες ομάδες που θα εμβολιάζονταν, καθώς ο ρόλος τους για τη μεταφορά ασθενών στα νοσοκομεία τους εκθέτει σε υψηλό κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό.

Ο Γκουβέια ε Μέλο ανέλαβε επικεφαλής της ομάδας εργασίας για τον εμβολιασμό αυτόν τον μήνα μετά την παραίτηση του προκατόχου του σε μια αντιπαράθεση που αφορούσε περιπτώσεις παράκαμψης της προτεραιότητας στον εμβολιασμό.

Η Πορτογαλία, που έχει καταγράψει 792.829 μολύνσεις COVID-19 και 15.754 θανάτους, είδε μια απότομη αύξηση των μολύνσεων στις αρχές του 2021. Ο καθημερινός απολογισμός έχει πέσει τις τελευταίες εβδομάδες υπό καθεστώς εθνικού λοκντάουν το οποίο τέθηκε σε ισχύ στις 15 Ιανουαρίου και αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έως τον Μάρτιο.