Αριθμό ρεκόρ ασθενών με COVID-19 που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση -1.227- σήμερα καταγράφει η Τσεχία, καθώς οι δυνατότητες της χώρας για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών φθίνουν.

Από σήμερα το πρωί στην Τσεχία εξακολουθεί να είναι διαθέσιμο μόλις το 14% των δυνατοτήτων της για νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας και μονάδες αυξημένης φροντίδας, συμπεριλαμβανομένων 154 κλινών για ασθενείς με COVID-19.

Η χώρα αυτή των 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων είχε τα περισσότερα κρούσματα νέου κορονοϊού σε αναλογία με τον πληθυσμό της στην Ευρώπη με εξαίρεση την Πορτογαλία σε 14ήμερη βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου των Νόσων που επικαλείται το ΑΜΠΕ.

Ο υπουργός Υγείας Γιαν Μπλάτνι δήλωσε χθες Τετάρτη ότι τα νοσοκομεία στην Τσεχία μπορεί να κατακλυστούν από ασθενείς με νέο κορονοϊό σε δύο με τρεις εβδομάδες, προχωρώντας στην πιο αυστηρή προειδοποίηση που έχει απευθύνει μέχρι στιγμής.

Η τσεχική κυβέρνηση έχει επικριθεί από την αντιπολίτευση και ομάδες πολιτών για χαοτική διαχείριση και έλλειψη πρόληψης, αλλά την ίδια ώρα αντιμετωπίζει και αυξανόμενα αιτήματα για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί για την αναχαίτιση της επιδημίας του νέου κορονοϊού.