Οι μολύνσεις από την Covid-19 έχουν μειωθεί σημαντικά σε έναν μήνα στην Αγγλία, ωστόσο ο ιός εξαπλώνεται τώρα κυρίως ανάμεσα σε μικρά παιδιά και νέους ανθρώπους, υποστηρίζει νέα έρευνα που δημοσιεύει ο βρετανικός Guardian στο πρωτοσέλιδό του.

Η μελέτη «REACT-1» πραγματοποιήθηκε με επικεφαλής ερευνητές στο Imperial College του Λονδίνου και εστιάζει στο τρίτο εθνικό lockdown που βοήθησε να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των μολύνσεων από τον κορονοϊό παρά την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων.

Ωστόσο, η συχνότητα των περιστατικών μόλυνσης παραμένει υψηλή, με περίπου έναν στους 200 ανθρώπους να μολύνεται την περίοδο 4-13 Φεβρουαρίου, όπως δείχνουν ρα στοιχεία.

Την Τετάρτη, επιστήμονες υποστήριξαν πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να αρχίσει να χαλαρώνει το lockdown πιο γρήγορα. «Πιστεύω ότι έχουν λόγους να είμαστε πιο σίγουροι ότι μπορούμε να βγούμε από το lockdown πιο γρήγορα από την πρώτη φορά», δήλωσε ο Mark Woolhouse, καθηγητής επιδημιολογίας μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Άλλοι ειδικοί ωστόσο έχουν προειδοποιήσει ότι χρειάζεται προσοχή στο άνοιγμα εκ νέου των σχολείων – που αναμένεται να γίνει στις 8 Μαρτίου στην Αγγλία και στις 22 Φεβρουαρίου σε Σκωτία και Ουαλία – μετά τα στοιχεία της μελέτης που ήρθαν στη δημοσιότητα.

Οι ερευνητές σημείωσαν πως η συχνότητα των μολύνσεων μειώνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες στην Αγγλία, με μειώσεις από 0,93% ως 0,30% μεταξύ των ατόμων με ηλικία άνω των 65 ετών, παρά το γεγονός ότι οι ερευνητές δήλωσαν πως δεν έχουν αποδείξεις ότι η μείωση της συχνότητας των μολύνσεων προκαλείται από τη στοχευμένη διάθεση του εμβολίου προς τους ηλικιωμένους.

Όπως αναφέρει ο Guardian, η Covid εντοπίζεται τώρα πιο συχνά σε παιδιά ηλικίας 5-12 ετών και 18-24 ετών. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο μεγαλύτερο ποσοστό αυτής της ηλικιακής ομάδας που εξακολουθεί να πηγαίνει σχολείο, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα.

Ο καθηγητής Paul Elliott του Imperial College London, επικεφαλής του προγράμματος React, τόνισε πως οι μολύνσεις θα μπορούσαν να γίνονται και εκτός σχολικής αίθουσας, όπως όταν παραλαμβάνουμε τα παιδιά από το σχολείο.

Reuters: Μειώθηκαν τα κρούσματα, η συχνότητα των μολύνσεων παραμένει υψηλή

Στη μελέτη αναφέρεται και δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters που σημειώνει πως το τρίτο εθνικό lockdown κατά της COVID-19 που εφαρμόστηκε στην Αγγλία βοήθησε στη μείωση των περιστατικών μόλυνσης, αλλά η συχνότητα των περιστατικών μόλυνσης παραμένει υψηλή, καθώς ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προσβλέπει σε μία προσεχτική διαδικασία για το εκ νέου άνοιγμα της οικονομίας.

Ο Τζόνσον αναμένεται να καθορίσει τη Δευτέρα έναν οδικό χάρτη εξόδου από το lockdown που άρχισε στις 5 Ιανουαρίου, ενώ έχει δηλώσει ότι θα πρόκειται για μία προσεχτική και συνετή προσέγγιση.

Η μελέτη είναι γνωστή ως «REACT-1» και πραγματοποιήθηκε με επικεφαλής ερευνητές στο Imperial College του Λονδίνου, ενώ εντόπισε ότι η συχνότητα των μολύνσεων από την COVID-19 σε εθνικό επίπεδο ήταν μειωμένη κατά 2/3 για το χρονικό διάστημα μεταξύ της 4ης και της 13ης Φεβρουαρίου, συγκριτικά με τα δεδομένα της προηγούμενης έρευνας για το χρονικό διάστημα 6-22 Ιανουαρίου.

«Είναι πράγματι ενθαρρυντικά νέα. Νομίζουμε ότι το lockdown έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Βλέπουμε αυτή τη ραγδαία μείωση μεταξύ του Ιανουαρίου και του μήνα που διανύουμε» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πολ Έλιοτ, διευθυντής του προγράμματος στο Imperial.

«Ωστόσο, η τρέχουσα συχνότητα είναι ακόμη πολύ υψηλή. Είμαστε μόλις πίσω εκεί που βρισκόμασταν τον Σεπτέμβριο».

Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι 51 άτομα ανά 10.000 ανθρώπους μολύνονται, ενώ ο αριθμός αυτός, είναι μειωμένος από τις 157 μολύνσεις ανά 10.000 ανθρώπους, όπως είχε καταγραφεί στην έρευνα του Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, απαιτούνται 15 ημέρες για τη μείωση του αριθμού των μολύνσεων κατά 50%.

Η συχνότητα των μολύνσεων μειώνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με μειώσεις από 0,93% ως 0,30% μεταξύ των ατόμων με ηλικία άνω των 65 ετών, παρά το γεγονός ότι οι ερευνητές δήλωσαν πως δεν έχουν αποδείξεις ότι η μείωση της συχνότητας των μολύνσεων προκαλείται από τη στοχευμένη διάθεση του εμβολίου προς τους ηλικιωμένους, όπως γράφει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η REACT-1 είναι μία από τις μεγαλύτερες και τις πιο στενά παρακολουθούμενες μελέτες για τη συχνότητα των μολύνσεων στην Αγγλία, ενώ οι ερευνητές εξέδωσαν τα προσωρινά αποτελέσματα σε μία προδημοσίευση που δεν αξιολογήθηκε από άλλους ερευνητές.

Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε ότι τα ευρήματα ήταν ένα ενθαρρυντικό σημάδι ότι το lockdown αποδίδει.

«Παρά το γεγονός ότι οι τάσεις που παρακολουθούμε είναι καλά νέα, είναι απαραίτητο να δουλέψουμε όλοι μας για να κρατήσουμε χαμηλά τον αριθμό των μολύνσεων, ακολουθώντας πιστά τα μέτρα» πρόσθεσε ο ίδιος.

TAGS