Οι πιλότοι της πορτογαλικής αεροπορικής εταιρείας TAP αποφάσισαν να απεργήσουν την 9η Αυγούστου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας τους, ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπός τους αργά χθες βράδυ, μετά τη γενική συνέλευση των χειριστών. Η απόφαση για τη νέα αυτή απεργιακή κινητοποίηση ανακοινώθηκε την ημέρα που ο οίκος αξιολόγησης Moody’s αναβάθμισε το κρατικό αξιόχρεο της Πορτογαλίας κατά μία βαθμίδα.

Αυτή «η 24ωρη απεργία είναι μια κόκκινη κάρτα στο κράτος», στο οποίο ανήκει το 100% της TAP, αφού η κυβέρνηση «αρνείται να δεχθεί τα συνδικάτα για να συζητήσει την κατάσταση», δήλωσε ο Ζάιμε Πριέτου, ο πρόεδρος του συνδικάτου των πορτογάλων πιλότων.

«Για πέμπτη συναπτή χρονιά η επιχείρηση εμφανίζει κέρδη, αλλά οι συνθήκες εργασίας δεν παύουν να επιδεινώνονται», κατήγγειλε ο Πριέτου, ο οποίος καταδίκασε επίσης την μείωση του προσωπικού της TAP.

Η κήρυξη της απεργίας σημειώθηκε παρά την υπόσχεση της διεύθυνσης της TAP ότι πρόκειται να καταβάλει υψηλότερες αμοιβές για την υπερωριακή εργασία που καλούνται να εκτελέσουν οι πιλότοι, προκειμένου να αμβλυνθούν οι συνέπειες για τους επιβάτες από τα αλλεπάλληλα προβλήματα στις προγραμματισμένες πτήσεις της επιχείρησης.

Οι καθυστερήσεις στην παράδοση έξι αεροσκαφών Airbus που έχει αγοράσει η TAP από άλλες αεροπορικές εταιρείες έχει οδηγήσει σε μια σειρά καθυστερήσεων και ακυρώσεων πτήσεων τους τελευταίους μήνες, προκαλώντας έντονη δυσφορία στο επιβατικό κοινό.

Εν μέσω της τουριστικής περιόδου, από την 24η ως την 27η Ιουλίου ανακοινώνονταν οι ακύρωσεις 12 από τις 350 πτήσεις που εκτελούνται κατά μέσον όρο την ημέρα.

Η εταιρεία αντιμετωπίζει επίσης τελευταία διάφορα συμβάντα με τεχνικά προβλήματα—όπως η μηχανική βλάβη που σημειώθηκε την 12η Ιουλίου σε ένα Airbus A330 με 268 επιβαίνοντες το οποίο αναγκάστηκε, λίγη ώρα μετά την απογείωσή του από τη Λισαβόνα, να επιστρέψει στο αεροδρόμιο της πορτογαλικής πρωτεύουσας.

Η TAP, που βρίσκεται εν μέσω μιας διαδικασίας ταχείας επέκτασης, μετέφερε 5,2 εκατ. επιβάτες, ήτοι 7,2% περισσότερους από ό,τι την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ένδεκα νέες αεροπορικές συνδέσεις δημιουργήθηκαν μόνον αυτό το καλοκαίρι, τέσσερις εξ αυτών με πόλεις της Λατινικής Αμερικής.

Ο υπουργός Οικονομίας Αντόνιου Πιρές ντε Λίμα αναγνώρισε την περασμένη Πέμπτη ότι οι ακυρώσεις των πτήσεων «πλήττουν την εικόνα της Πορτογαλίας», διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι «η ασφάλεια» της πορτογαλικής κρατικής αεροπορικής εταιρείας «δεν αμφισβητείται».

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗ MOODY’S

Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s αναβάθμισε αργά χθες βράδυ κατά μία βαθμίδα το κρατικό αξιόχρεο της Πορτογαλίας, σε Ba1, χαιρετίζοντας την ολοκλήρωση του διεθνούς προγράμματος στήριξης της οικονομίας της και τη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης.

Η προοπτική του πορτογαλικού κρατικού αξιόχρεου που συνοδεύει αυτή τη νέα αξιολόγηση είναι θετική, πρόσθεσε ο Moody’s στην ανακοίνωσή του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα μεταβληθεί επί τα χείρω τους προσεχείς μήνες αλλά αντιθέτως ενδέχεται να αναβαθμιστεί.

Ο αμερικανικός οίκος επικαλέστηκε την ανάκτηση «της πρόσβασης» της Λισαβόνας «στις αγορές και τα σημαντικά αποθέματα ρευστότητας» της χώρας μετά τον τερματισμό του μνημονίου δανεισμού που είχε συνάψει με την τρόικα η χώρα το 2011.

Ακόμη, ο Moody’s χαιρέτισε τη δέσμευση της κυβέρνησης να συνεχίσει τις προσπάθειες μείωσης του ελλείμματος παρά τις «επανειλημμένες οπισθοδρομήσεις» εξαιτίας των αποφάσεων της πορτογαλικής δικαιοσύνης, η οποία ακύρωσε πολλά μέτρα λιτότητας που είχαν εγγραφεί στον υπό εκτέλεση προϋπολογισμό, πιο πρόσφατα στα τέλη του Μαΐου. Ο οίκος επισήμανε πως η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει νέα μέτρα, τα οποία «εξισορροπούν» τις αποφάσεις της πορτογαλικής δικαιοσύνης.

Ο οίκος πάντως, που είχε ήδη αναβαθμίσει κατά μία εβδομάδα το πορτογαλικό κρατικό αξιόχρεο στις αρχές Μαΐου, επισήμανε ότι το δημόσιο χρέος της Πορτογαλίας παραμένει «πολύ υψηλό», πάνω από το 130% του ΑΕΠ της.