Προσγειώθηκαν σήμερα το απόγευμα στο Αϊντχόβεν της Ολλανδίας τα δύο στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη, ένα ολλανδικό και ένα αυστραλιανό, που μετέφεραν ορισμένες από τις σορούς των 298 επιβατών και μελών του πληρώματος της πτήσης MH17.

Τα λείψανα των θυμάτων από το Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines που καταρρίφθηκε την περασμένη εβδομάδα στην ανατολική Ουκρανία θα μεταφερθούν εντός των επόμενων ημερών σε μια στρατιωτική βάση στο Χίλβερσουμ.

Εκεί οι ειδικοί θα αναλάβουν το επίπονο έργο της αναγνώρισης τους, κάτι που μπορεί να πάρει πολλούς μήνες.

Οι 193 από τους επιβάτες της πτήσης ήταν Ολλανδοί υπήκοοι.

Οι πρώτες σοροί των θυμάτων από το αεροσκάφος της Malaysia Airlines που καταρρίφθηκε την περασμένη εβδομάδα στην ανατολική Ουκρανία έφτασαν σήμερα το απόγευμα στο Αϊντχόβεν, με στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη μέσα σε κλίμα θλίψης και οργής.

Οι καμπάνες σήμαιναν πένθιμα και οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες στη μνήμη των 298 ανθρώπων οι οποίοι σκοτώθηκαν όταν η πτήση MH17 συνετρίβη στα ανατολικά του Ντονέτσκ. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Ολλανδία κηρύσσει εθνικό πένθος μετά τον θάνατο της βασίλισσας Βιλελμίνης το 1962.

Ο βασιλιάς Γουλιέλμος-Αλέξανδρος και ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε τέθηκαν επικεφαλής των αξιωματούχων που υποδέχτηκαν, με στρατιωτικές τιμές, τα 40 λιτά, ξύλινα φέρετρα που έφτασαν από το Χάρκοβο λίγο μετά τις 17:00 (ώρα Ελλάδας).

Αφού τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, όχι μόνο στο αεροδρόμιο αλλά επίσης και σε γραφεία, σε εργοστάσια, σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, ακόμη και στους δρόμους, στρατιώτες και πεζοναύτες ανέβηκαν στο ολλανδικό Hercules C-130 και στο αυστραλιανό Boeing C-17 για να μεταφέρουν στις 40 νεκροφόρες τα φέρετρα.

Οι συγγενείς ορισμένων από τα θύματα ήταν επίσης παρόντες στο αεροδρόμιο, όμως κρατήθηκαν μακριά από τους δημοσιογράφους και τις κάμερες.

Τα πτώματα αδιευκρίνιστου αριθμού θυμάτων μεταφέρθηκαν στο Χάρκοβο με ειδικά βαγόνια-ψυγεία την Τρίτη. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός σημείωσε ότι μολονότι ορισμένοι από τους επιβάτες μπορεί να αναγνωριστούν αμέσως, ενδέχεται να περάσουν πολλές εβδομάδες ή ακόμη και μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο των ιατροδικαστών.

Η Ολλανδία μετρά 193 θύματα και, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών Φρανς Τίμερμανς, σχεδόν κάθε οικογένεια στη χώρα των 15 εκατομμυρίων κατοίκων ξέρει κάποιον που σκοτώθηκε ή γνωρίζει τους συγγενείς του.

«Σκεφτείτε όλους αυτούς τους ανθρώπους που πήγαιναν διακοπές, όλους τους νέους που είχαν μόλις τελειώσει τις σχολικές εξετάσεις. Έβλεπαν πραγματικά μόνο το μέλλον και τότε τους κατέρριψαν. Είτε ήταν δυστύχημα, είτε έγινε σκόπιμα, είναι φρικιαστικό», είπε μια νεαρή γυναίκα από το Άμστερνταμ.

Πολλοί από τους επιβάτες στην πτήση από το Άμστερνταμ για την Κουάλα Λουμπούρ ήταν τουρίστες. Τουλάχιστον έξι όμως ήταν ειδικοί επιστήμονες που πήγαιναν σε ένα συνέδριο για το AIDS στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

Στο Αϊντχόβεν ήταν παρόντες εκπρόσωποι από πολλές χώρες, πολίτες των οποίων επέβαιναν στην πτήση MH17, όπως ο γενικός κυβερνήτης της Αυστραλίας Πίτερ Κόσγκροουβ.

Οι σημαίες των χωρών αυτών κυμάτιζαν επίσης μεσίστιες στο αεροδρόμιο.

Αργά το απόγευμα είναι προγραμματισμένη μια σιωπηλή συγκέντρωση στη μνήμη των θυμάτων έξω από το βασιλικό ανάκτορο, στην πλατεία Νταμ του Άμστερνταμ.