Μια ομάδα ολλανδών ερευνητών εξέτασε σήμερα τις σορούς των θυμάτων της συντριβής της πτήσης ΜΗ17, οι οποίες βρίσκονται μέσα σε μια αμαξοστοιχία στο Τορέζ της Ουκρανίας, κοντά στον τόπο της καταστροφής, σε ζώνη που ελέγχεται από τους αντάρτες, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Ο ολλανδός πρωθυπουργός, μιλώντας σήμερα στο κοινοβούλιο της χώρας του, σημείωσε πως «όλες οι πολιτικές, οικονομικές και δημοσιονομικές επιλογές» βρίσκονται στο τραπέζι αν δεν βελτιωθεί η πρόσβαση των ειδικών στον τόπο της συντριβής.

Με μάσκα στο πρόσωπο και συνοδευόμενοι από αντιπροσώπους του ΟΑΣΕ, οι ερευνητές άνοιξαν τα πέντε βαγόνια της αμαξοστοιχίας, τα οποία υποτίθεται ότι ψύχονταν, αλλά αυτό προφανώς δεν συνέβαινε, με αποτέλεσμα να αναδυθεί μια πολύ ισχυρή οσμή πτωμάτων σε αποσύνθεση η οποία έκανε μερικούς να παραπατήσουν, ακόμη και από τη συνοδεία των ανταρτών.

«Η αποθήκευση των πτωμάτων είναι καλής ποιότητας», δήλωσε πάντως ο Πέτερ Φαν Φίλετ, ολλανδός ιατροδικαστικός εμπειρογνώμονας και υπεύθυνος για την αποστολή στην ανατολική Ουκρανία, ο οποίος έκανε δηλώσεις ευρισκόμενος εν μέσω 50 ενόπλων ανδρών μπροστά από το σιδηροδρομικό σταθμό του Τορέζ.

Η αντιπροσωπεία ανακοίνωσε στη συνέχεια πως μεταβαίνει στον τόπο της συντριβής.

Στο μεταξύ, στην Ολλανδία, ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα προς το ολλανδικό κοινοβούλιο ότι προτεραιότητα της κυβέρνησής του είναι να ανακτήσει και να ταυτοποιήσει τις σορούς των επιβατών, 193 από τους οποίους ήταν Ολλανδοί, και πως γι’ αυτό στόχος της Ολλανδίας είναι να κατευθυνθεί το τρένο προς τα εδάφη που ελέγχονται από την Ουκρανία, κατά προτίμηση προς τη μεγάλη γειτονική πόλη Χάρκοβο.

«Οι αυτονομιστές είπαν πως οι διεθνείς παρατηρητές πρέπει να έιναι παρόντες κατά την αναχώρηση του τρένου. Οι ολλανδοί ειδικοί είναι διεθνείς παρατηρητές οι οποίοι μπορούν να εκπληρώσουν αυτό το ρόλο», δήλωσε ο Ρούτε.

«Είναι σαφές ότι η Ρωσία πρέπει να χρησιμοποιήσει την επιρροή της επί των αυτονομιστών για να βελτιώσει την κατάσταση επί του πεδίου», επισήμανε ακόμη ο ολλανδός πρωθυπουργός.

«Αν τις επόμενες ημέρες η πρόσβαση στην περιοχή της καταστροφής παραμείνει προβληματική, τότε όλες οι πολιτικές, οικονομικές και δημοσιονομικές επιλογές βρίσκονται πάνω στο τραπέζι εναντίον εκείνων οι οποίοι είναι άμεσα ή έμμεσα υπεύθυνοι γι’ αυτό», τόνισε ο Μαρκ Ρούτε.