O πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ιρανός ομόλογός του Χασάν Ροχανί, υπογράμμισαν σήμερα κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας την «ανάγκη του άμεσου τερματισμού των συγκρούσεων» στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε χθες μια χερσαία επίθεση.

«Οι δύο πλευρές υπογράμμισαν την ανάγκη να δοθεί τάχιστα τέλος στην ένοπλη σύγκρουση και να υπάρξει επανάληψη των άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων» ανέφερε σε δελτίο τύπου που εξέδωσε το Κρεμλίνο.

Η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Πούτιν και του Ροχανί πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Τεχεράνης η οποία εξέφρασε ανησυχίες για την «οξεία κλιμάκωση της κρίσης» καθώς το Ισραήλ ξεκίνησε χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, υπογραμμίζεται στο δελτίο τύπου.

Ο Πούτιν και ο Ροχανί συζήτησαν επίσης το θέμα των συνομιλιών που βρίσκονται σε εξέλιξη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν όπως επίσης για κοινά σχέδια των δύο χωρών στους τομείς του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και της χρήσης πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς, επισημαίνει η ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, υπογραμμίζοντας την αμερικανική υποστήριξή στη χώρα του αλλά κα για να του εκφράσει τις ανησυχίες του για την κατάσταση στη Γάζα, μία ημέρα μετά την χερσαία επίθεση που εξαπέλυσε το
Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα.

Σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα τόνισε ότι αν και η Ουάσιγκτον υποστηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, «οι ΗΠΑ όπως και οι φίλοι και σύμμαχοί μας ανησυχούν βαθιά για τους κινδύνους από μια κλιμάκωση (των εχθροπραξιών) και την περαιτέρω απώλεια ζωών αθώων πολιτών».

«Αν και εμείς υπερασπιζόμαστε τις στρατιωτικές προσπάθειες των Ισραηλινών προκειμένου να διασφαλίσουν ότι δεν θα εκτοξεύονται ρουκέτες εναντίον των εδαφών τους, είπαμε επίσης ότι η αντίληψή μας για την κατάσταση είναι ότι οι χερσαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή έχουν στόχο να αντιμετωπίσουν (το ζήτημα) των σηράγγων» που κατασκευάζονται από το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Γάζα, υπογράμμισε ο αμερικανός πρόεδρος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι η Ουάσιγκτον «παραμένει αισιόδοξη για το γεγονός ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει αυτήν την προσέγγιση με έναν τρόπο που θα ελαχιστοποιήσει τις απώλειες μεταξύ των αμάχων».

«Εργαζόμαστε πολύ σκληρά για την επιστροφή στην κατάπαυση του πυρός που είχε επιτευχθεί το Νοέμβριο του 2012» διαβεβαίωσε ο Ομπάμα.
Προσέθεσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι «εργάζεται για να προωθήσει την πρωτοβουλία της Αιγύπτου» με στόχο την επίτευξη μιας εκεχειρίας.

«Είπα στον πρωθυπουργό Νετανιάχου ότι ο Τζον (Κέρι) είναι έτοιμος να ταξιδέψει στην περιοχή για περαιτέρω διαβουλεύσεις» τόνισε ο Ομπάμα.
Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας μια σειρήνα συναγερμού ήχησε προειδοποιώντας για μια επίθεση με ρουκέτες από τη Γάζα, όπως σημείωσαν αμφότεροι οι ηγέτες.

Ο Νετανιάχου είπε στον Ομπάμα ότι «αυτή είναι η πραγματικότητα για εκατομμύρια Ισραηλινούς πολίτες» σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Μπαράκ Ομπάμα για την αμερικανική υποστήριξη ως προς το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, ενώ επισήμανε ότι η Χαμάς, η οποία χρησιμοποιεί Παλαιστίνιους πολίτες στη Γάζα ως ανθρώπινες ασπίδες, όπως ανέφερε, είναι υπεύθυνη για τον θάνατο ή τον τραυματισμό τους, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του.