Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε σήμερα τη «βαθιά της ανησυχία» για την «κλιμάκωση» στη Λωρίδα της Γάζας, που καθιστά «πιο επείγουσες παρά ποτέ» τις προσπάθειες για μία κατάπαυση του πυρός.

«Ανησυχούμε πολύ για την κλιμάκωση στη Γάζα με τις συνεχιζόμενες ρίψεις ρουκετών εναντίον του Ισραήλ και την ισραηλινή χερσαία επιχείρηση» επιβεβαίωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που εκπροσωπεί τα 28 κράτη μέλη, σε μια ανακοίνωση.

«Καλούμε όλες τις πλευρές να συμφωνήσουν αμέσως σε μια κατάπαυση του πυρός» και να επιτρέψουν «μια πλήρη και απρόσκοπτη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια» προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Υπάρχουν ήδη πολλοί νεκροί άμαχοι περιλαμβανομένων πολλών παιδιών όπως εκείνα που σκοτώθηκαν σε μία παραλία. Αποδοκιμάζουμε με σθένος τέτοιου είδους περιστατικά και απευθύνουμε έκκληση να αποτελέσουν σύντομα το αντικείμενο μιας έρευνας».

Η ΕΕ καταδικάζει επίσης «τις ρίψεις ρουκετών από τη Γάζα προς το Ισραήλ που συνεχίζει η Χαμάς και άλλες οργανώσεις ανταρτών» υπογραμμίζοντας ότι το Ισραήλ έχει «το δικαίωμα να υπερασπιστεί τους πολίτες του από τέτοιες επιθέσεις».

Τα γεγονότα «καθιστούν τις προσπάθειες για την κήρυξη μιας κατάπαυσης του πυρός πιο επείγουσες παρά ποτέ» προστίθεται στο κείμενο, όπου επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά ότι η ΕΕ είναι «έτοιμη» να τις στηρίξει.

Ο Μαχμούτ Αμπάς καλεί την Ελβετία να βοηθήσει

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς απέστειλε μια επιστολή στην Ελβετία, το κράτος της οποίας είναι η υπεύθυνη αρχή για τις επικυρώσεις και τις προσχωρήσεις στις Συμβάσεις της Γενεύης —θεμελιώδη κείμενα του ανθρωπιστικού δικαίου—, ζητώντας της να οργανώσει μια κατεπείγουσα σύνοδο για την κατάσταση που επικρατεί στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Την πληροφορία, την οποία αποκάλυψε σήμερα η εφημερίδα της Ζυρίχης Neue Zürcher Zeitung (ΝΖΖ), επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων (DFAE) στη Βέρνη.

«Η Ελβετία έλαβε ένα αίτημα από τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς με ημερομηνία 9η Ιουλίου προκειμένου να συγκαλέσει μια Συνδιάσκεψη των Υψηλά Συμβαλλόμενων Μερών της Τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης. Η Ελβετία εξετάζει το αίτημα αυτό, ιδίως τη συνέχεια που θα δώσει. Για αυτόν τον σκοπό βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές με διάφορους παράγοντες» ανέφερε το DFAE.

Σύμφωνα με την NZZ μια τέτοια έκτακτη σύνοδος των κρατών τα οποία αποτελούν συμβαλλόμενα μέρη στις Συμβάσεις της Γενεύης θα επέτρεπε στο Μαχμούτ Αμπάς να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με τους Παλαιστινίους η Τέταρτη Σύμβαση της Γενεύης για την «προστασία των πολιτών σε καιρό πολέμου» έχει παραβιαστεί από το Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 3 Παλαιστίνιοι, περιλαμβανομένων 2 παιδιών ηλικίας 4 και 7 ετών, σκοτώθηκαν απόψε από τα πυρά ισραηλινών αρμάτων μάχης στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες άμεσης βοήθειας.

Τα παιδιά, δύο αδέλφια, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ενός βομβαρδισμού στη Σετζάιγια, στο ανατολικό τμήμα της πόλης της Γάζας, και ένας άνδρας περίπου 20 ετών έχασε την ζωή του σε έναν άλλο βομβαρδισμό στη Ράφα, στα νότια του παλαιστινιακού θύλακα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών Άσραφ αλ Κούντρα.