Ακόμα ένα βήμα έκανε το αμερικανικό Κογκρέσο, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, μέσω κοινοβουλευτικού ελιγμού, για να ψηφίσει το πακέτο βοήθειας κατά της COVID-19, οικονομικού ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίου δολαρίων που προωθεί ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, χωρίς την υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων, καθώς ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι είναι ευέλικτος σε ένα σημαντικό στοιχείο του προγράμματος.

Ο Μπάιντεν είπε στους Δημοκρατικούς ότι θα εξετάσει πιο σφιχτά όρια αναφορικά με το ποιοι θα δικαιούνται τις επιταγές των 1.400 δολαρίων, αν και δήλωσε ότι δεν θα συμβιβαστεί όσον αφορά το οικονομικό ύψος των επιταγών αυτών. Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν κάνει πρόταση για πακέτο βοήθειας 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά της COVID-19 και η παραπάνω κίνηση του Μπάιντεν (αναφορικά με τους δικαιούχους των πληρωμών) θα μπορούσε να μειώσει την απόσταση που υπάρχει μεταξύ των δύο προτάσεων, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

Ο Μπάιντεν έχει υποσχεθεί να συνεργάζεται με τους Ρεπουμπλικάνους, όποτε αυτό είναι δυνατό, αλλά ο ίδιος πιέζει επίσης το Κογκρέσο για να κινηθεί άμεσα, πριν από τον Μάρτιο που λήγει η ισχύς των υφιστάμενων κοινωνικών παροχών.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε χθες, Τετάρτη, σχέδιο προϋπολογισμού, το οποίο θα της επιτρέψει να ψηφίσει το πακέτο για τον κορονοϊό χωρίς ούτε μία ψήφο των Ρεπουμπλικάνων, αν είναι απαραίτητο. Η Γερουσία δεν έχει ψηφίσει ακόμη το σχέδιο.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι δήλωσε ότι το πλάνο για τον προϋπολογισμό δεν καθιστά αδύνατη τη συνεργασία (με τους Ρεπουμπλικάνους), αλλά οι Δημοκρατικοί είναι αναγκαίο να μπορούν να δράσουν από μόνοι τους, αν αυτό απαιτηθεί. «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε επιλογή που έχουμε στη διάθεσή μας» είπε η ίδια απευθυνόμενη στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Τζέισον Σμιθ, ο κορυφαίος Ρεπουμπλικάνος στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε πως οι Δημοκρατικοί κάνουν χρήση κοινοβουλευτικών ελιγμών για να επιβάλουν μία «ακραία» ατζέντα. «Τα σχέδια τους είναι να προσπαθήσουν και να χρησιμοποιήσουν αυτή την πανδημία για να επιβάλουν μεγαλύτερο κυβερνητικό έλεγχο στη ζωή σας» τόνισε ο ίδιος, στην ολομέλεια του σώματος.

Το πλάνο για τον προϋπολογισμό θα επιτρέψει στους Δημοκρατικούς να ψηφίσουν το πακέτο βοήθειας κατά της COVID-19 με μία απλή πλειοψηφία 51 ψήφων στη Γερουσία, αντί των 60 θετικών ψήφων που απαιτούνται για την ψήφιση των περισσότερων νομοσχεδίων στο ίδιο νομοθετικό σώμα, που έχει 100 έδρες.

Η κατανομή των εδρών στην παρούσα κοινοβουλευτική σύνθεση της Γερουσίας είναι (50-50) μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων με τους Δημοκρατικούς να έχουν υπέρ τους την πλειοψηφική ψήφο (+1) της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις σε περιπτώσεις ισοψηφιών.