Οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν με στόχο μια οριστική συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι «πολύ δύσκολες» παραδέχθηκε σήμερα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι.

«Είμαστε στο μέσο συνομιλιών για τη διάδοση των πυρηνικών όπλων και για να περιοριστεί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και μπορώ να σας πω ότι είναι μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση», δήλωσε ο Κέρι στο προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στη Βιέννη.

Ο αμερικανός υπουργός χαιρέτισε τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), η έδρα της οποίας είναι στη Βιέννη, για τον «κεντρικό της ρόλο» στη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Ο Κέρι συνομίλησε σήμερα το πρωί επί σχεδόν δύο ώρες με τον ιρανό ομόλογό του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, όμως μετά το πέρας της συνάντησης αυτής περιορίστηκε να δηλώσει στους δημοσιογράφους: «εργαζόμαστε πολύ σκληρά».

Ο αμερικανός υπουργός βρίσκεται από την Κυριακή στη Βιέννη σε μια προσπάθεια να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες με το Ιράν, καθώς πλησιάσει η καταληκτική ημερομηνία της 20ής Ιουλίου οπότε θα πρέπει να έχει συναφθεί μια οριστική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας είχαν επίσης μεταβεί στην αυστριακή πρωτεύουσα χθες, όμως έπειτα από τις απογευματινές συνομιλίες δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος.

Οι μεγάλες δυνάμεις και η Τεχεράνη υπέγραψαν τον Νοέμβριο του 2013 μια προσωρινή συμφωνία η οποία προέβλεπε το πάγωμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος με αντάλλαγμα την άρση κάποιων από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράν και δεσμεύθηκαν να καταλήξουν σε μια τελική συμφωνία ως την 20ή Ιουλίου 2014.