Η Παλαιστινιακή Αρχή θα λάβει στα μέσα Φεβρουαρίου τις πρώτες 50.000 δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 και θα ξεκινήσει στη συνέχεια την εκστρατεία εμβολιασμού στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγεχ, αναφέρει το ΑΠΕ.

Η παλαιστινιακή κυβέρνηση είχε ανακοινώσει τις τελευταίες εβδομάδες ότι έχει υπογράψει συμβόλαια με ξένες φαρμακευτικές εταιρείες. Επίσης είχε δηλώσει ότι ελπίζει σε μια πρώτη παράδοση εμβολίων στις αρχές του Φεβρουαρίου χάρη στον COVAX, τον μηχανισμό βοήθειας στις πιο φτωχές χώρες που έθεσε σε λειτουργία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η Συμμαχία για τα Εμβόλια (GAVI).

Η Παλαιστινιακή Αρχή θα λάβει “μια πρώτη παρτίδα 50.000 εμβολίων, τα οποία θα προέρχονται από πολλές πηγές εκ των οποίων η πιο σημαντική είναι ο COVAX και κατά συνέπεια ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει στα μέσα αυτού του μήνα”, δήλωσε ο Στάγεχ πριν από την εβδομαδιαία συνεδρίαση της κυβέρνησής του στην Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι ένα μέρος των εμβολίων θα χορηγηθεί στους Παλαιστινίους της Λωρίδας της Γάζας, θύλακα περίπου δύο εκατομμυρίων κατοίκων που χωρίζεται από την Δυτική Όχθη από το ισραηλινό έδαφος.

Ο Στάγεχ ανακοίνωσε επίσης την παράταση κατά δύο εβδομάδες της απαγόρευσης κυκλοφορίας που ισχύει τη νύχτα και τα σαββατοκύριακα στη Δυτική Όχθη, στην οποία ζουν 2,8 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα προμηθεύσει με 5.000 δόσεις την Παλαιστινιακή Αρχή, οι οποίες θα αντληθούν από τα εθνικά αποθέματα, έπειτα από έκκληση που απηύθυναν αξιωματούχοι του ΟΗΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις για να βοηθήσει τους Παλαιστίνιους να εμβολιαστούν κατά της COVID-19.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε στο AFP ότι πρόκειται ως επί το πλείστον για μια “συμβολική χειρονομία”.

Το Ισραήλ, υπό την κατοχή του οποίου τελεί από το 1967 η Δυτική Όχθη και το οποίο έχει επιβάλλει αποκλεισμό στη Γάζα εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια, έχει εμβολιάσει περισσότερους από τρία εκατομμύρια Ισραηλινούς, ήτοι το ένα τρίτο του πληθυσμού του, από τότε που ξεκίνησε την εκστρατεία εμβολιασμού στα τέλη του Δεκεμβρίου.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας έχει καταγράψει επισήμως 107.816 κρούσματα του νέου κορονοϊού και 1.314 θανάτους από την COVID-19 στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Στη Γάζα, το ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς που βρίσκεται στην εξουσία έχει καταγράψει συνολικά 51.527 ασθενείς με COVID-19 και 520 θανάτους από τη νόσο αυτή.