Σε ταινίες καταστροφής όταν ο αστεροειδής πλησιάζει προς τη γη, ή ένα τεράστιο ηφαίστειο πρόκειται να εκραγεί, υπάρχει πάντα μια απόρρητη τοποθεσία όπου οι πρόεδροι, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και οι κορυφαίοι επιστήμονες του κάθε κράτους μπορούν να βρουν καταφύγιο. Σε τέτοιο μέγεθος ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει τους πιο σημαντικούς ανθρώπους της γης, συνήθως πρόκειται για ένα είδος ορεινού, σπηλαιολογικού ή υποβρύχιου καταφυγίου που έχει δημιουργηθεί και εξοπλιστεί με τα κατάλληλα μέσα μέχρι ο κίνδυνος να εξαλειφθεί πλήρως.

Κάτι τέτοιο, λοιπόν, όσο κι αν μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, συμβαίνει και με τη Μεγάλη Βρετανία. Κάτω από μια ιστορική πόλη της χώρας, λοιπόν, βρίσκεται μια μυστική υπόγεια πόλη με κουζίνες, πλυντήρια, αποθήκες και μια υπόγεια λίμνη.

Τριάντα μέτρα κάτω από τα αρχοντικά, τις εκκλησίες και τα πλακόστρωτα δρομάκια της πόλης Corsham βρίσκεται το καταφύγιο «Cold War City» απλωμένο σε μια έκταση 35 στρεμμάτων. Ο λόγος για τον οποίο επιλέχθηκε η συγκεκριμένη τοποθεσία; Το ήδη εκτεταμένο δίκτυο ασβεστολιθικών σπηλαίων που τρέχουν κάτω από την πόλη.

Χτισμένη στα τέλη της δεκαετίας του 1950, αυτή η υπόγεια πόλη είναι ανθεκτική στην ακτινοβολία και σχεδιάστηκε για να φιλοξενήσει έως και 4.000 άτομα της κεντρικής κυβέρνησης σε περίπτωση πυρηνικής απειλής. Δεν πρόκειται απλά για μία αποθήκη, καθώς αυτό το τεράστιο συγκρότημα έχει μήκος πάνω από ενάμιση χιλιόμετρο και διαθέτει δρόμους 96 χλμ. Σχεδιάστηκε για να είναι πλήρως αυτάρκης και να μπορεί να διατηρήσει τους 4.000 φιλοξενούμενούς της για τουλάχιστον τρεις μήνες σε πλήρη απομόνωση από τον έξω κόσμο.

Η πυρηνική αποθήκη Burlington, ή απλώς Burlington, η κωδική ονομασία που αποδόθηκε στην υπόγεια πόλη, λειτουργούσε με τεράστιες γεννήτριες και είχε πάνω από 100.000 φώτα και μεταξύ των εγκαταστάσεών της συμπεριλαμβανόντουσαν γραφεία, πλυντήρια, αποθήκες προμηθειών, νοσοκομείο, καφετέριες, κουζίνες, ένα τηλεοπτικό στούντιο, ακόμη και το δικό του σύστημα πνευματικών σωλήνων για γρήγορη μετάδοση μηνυμάτων σε όλο το συγκρότημα.

Είναι διακοσμημένη με τοιχογραφίες ζωγραφισμένες από την καλλιτέχνη Όλγα Λέμαν που απεικονίζουν διάφορες παραστάσεις όπως τσίρκο, προϊστορικά τέρατα, αθλήματα, ναύτες και γοργόνες, ενώ φημολογείται ότι περιλαμβάνει και μια παμπ που ονομάζεται Rose and Crown.

Ίσως το πιο εντυπωσιακό στο Burlington είναι το γεγονός ότι διέθετε μια υπόγεια λίμνη που προοριζόταν να τροφοδοτήσει τους κατοίκους του καταφυγίου με φρέσκο ​​πόσιμο νερό. Ήταν ακόμη ελεγχόμενο και το κλίμα της, το οποίο διατηρούνταν με σταθερή υγρασία και θερμοκρασία στους 20 βαθμούς Κελσίου.

Παρόλο που κρατήθηκε μυστικό μέχρι τη δεκαετία του ’80 και του ’90, είχε ήδη ξεπεραστεί μέχρι τότε, καθώς ο χρόνος από την προειδοποίηση έως την πυρηνική καταστροφή ήταν εκείνη τη στιγμή συνολικά τέσσερα λεπτά -όχι αρκετός χρόνος για να προλάβει η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας να μεταβεί εγκαίρως στο καταφύγιο. Μέχρι το 2004 η υπόγεια λίμνη νερού είχε αποστραγγιστεί, οι δεξαμενές καυσίμων και οι χώροι με τις προμήθειες είχαν αδειάσει, ενώ όλο το συγκρότημα διοικούνταν από ένα προσωπικό ασφαλείας μόλις τεσσάρων ατόμων.