Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες άλλοι 659 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, ενώ επιβεβαιώθηκαν 8.521 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα έχει φθάσει ως εδώ τους 150.273 νεκρούς επί συνόλου 1.771.740 μολύνσεων.

Η χώρα ξεπέρασε το τραγικό ορόσημο των εκατόν πενήντα χιλιάδων θανάτων μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του μεξικανού προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ότι μολύνθηκε και έχει εκδηλώσει «ήπια συμπτώματα» της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.

Σε απόλυτους αριθμούς, το Μεξικό καταγράφει τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας παγκοσμίως, με βάση τα επίσημα δεδομένα. Μόνο οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Ινδία — κράτη με πολύ μεγαλύτερους πληθυσμούς από τον μεξικανικό (126 εκατ.) — έχουν ανακοινώσει υψηλότερους αριθμούς θανάτων ως εδώ.

Αν συνεχίσουν να χάνονται ζωές ασθενών με τον τρέχοντα ρυθμό, η χώρα κινδυνεύει σύντομα να ξεπεράσει τον απολογισμό της Ινδίας (153.470 θάνατοι μέχρι χθες) και να βρεθεί στην τρίτη θέση αυτής της μακάβριας παγκόσμιας κατάταξης.

Κι αυτό ενώ κορυφαία στελέχη του υπουργείου Υγείας αναγνωρίζουν ότι οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων στην πραγματικότητα μάλλον είναι πολύ υψηλότεροι από αυτούς που ανακοινώνονται επίσημα.

Βραζιλία: Πάνω από 620 θάνατοι και σχεδόν 27.000 κρούσματα σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 26.816 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 627 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει ως εδώ τους 217.664 νεκρούς επί συνόλου 8.871.393 εκατομμυρίων μολύνσεων, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Η Βραζιλία, όπου το πρώτο κρούσμα του νέου κορονοϊού διαγνώστηκε την 26η Φεβρουαρίου 2020, κατατάσσεται δεύτερη παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των θυμάτων της πανδημίας και τρίτη ως προς τον αριθμό των μολύνσεων σε απόλυτα μεγέθη.

Η εκστρατεία εμβολιασμού στη χώρα άρχισε την περασμένη εβδομάδα, αλλά ήδη συναντά μεγάλες δυσκολίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ακροδεξιός πρόεδρος της χώρας Ζαΐχ Μπολσονάρου, που αντιμετωπίζει συνήθως με σκεπτικισμό την Κίνα — όταν δεν δείχνει απροκάλυπτη εχθρότητα απέναντί της —, ευχαρίστησε χθες το Πεκίνο διότι ενέκρινε άμεσα την εξαγωγή ποσότητας της δραστικής ουσίας του εμβολίου της Sinovac Biotech, που παράγει στη Βραζιλία το ινστιτούτο Butantan (Σαν Πάουλου).

Η ποσότητα της δραστικής ουσίας «ήδη βρίσκεται καθ’ οδόν προς τη Βραζιλία και θα φθάσει τις επόμενες ημέρες», εξήγησε ο Ζαΐχ Μπολσονάρου μέσω Twitter. Κατά το ινστιτούτο Butantan, επαρκεί για την παραγωγή περίπου 8,5 εκατ. δόσεων του εμβολίου της Sinovac.

Εν μέσω προβλημάτων, καθυστερήσεων και ασαφειών ως προς την εκστρατεία ανοσοποίησης, το Ανώτατο Δικαστήριο ενέκρινε χθες τη διενέργεια έρευνας σε βάρος του υπουργού Υγείας, η οποία θα αφορά τον τρόπο που ο στρατηγός Εντουάρντου Παζουέλου χειρίστηκε την κατάσταση στη Μανάους.

Το σύστημα υγείας στη Μανάους, στη βόρεια πολιτεία Αμαζόνας, έχει πρακτικά καταρρεύσει. Τα αποθέματα οξυγόνου στα νοσοκομεία εξαντλήθηκαν, με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ψάχνει απεγνωσμένα αποθέματα να στείλει αεροπορικώς στην πόλη καθώς άνθρωποι πέθαιναν στις μονάδες εντατικής θεραπείας από ασφυξία.

Εκεί εξάλλου ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού με χαρακτηριστικά παρόμοια αυτών που εντοπίστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Νότια Αφρική.

Χιλή: Ξεπέρασαν τα 700.000 τα κρούσματα, σχεδόν 18.000 οι νεκροί

Το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 4.068 κρούσματα του SARS-CoV-2 ενώ το ίδιο διάστημα ακόμη 66 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.
Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 17.999 νεκρούς επί συνόλου 703.178 μολύνσεων από τον Μάρτιο, όταν εντοπιζόταν το πρώτο κρούσμα στην επικράτειά της.

Σύμφωνα με το υπουργείο, τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα είναι 26.475. Σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 1.272 ασθενείς, οι 1.078 διασωληνωμένοι και 92 σε κρίσιμη κατάσταση.

Δεκάδες ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση χρειάστηκε να διακομιστούν από εστίες της πανδημίας στον βορρά και στον νότο στην κεντρική μητροπολιτική περιοχή του Σαντιάγο εξαιτίας της έλλειψης κλινών ΜΕΘ σε μικρότερες πόλεις.

Καταγράφεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων σε τουριστικούς προορισμούς στη χώρα, εν μέσω της θερινής περιόδου στο νότιο ημισφαίριο (Δεκέμβριος-Μάρτιος).

Κούβα: 567 κρούσματα και 3 θάνατοι σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ενημέρωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 567 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ υπέκυψαν άλλοι τρεις ασθενείς με την COVID-19.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 197 νεκρούς επί συνόλου 21.828 μολύνσεων στη χώρα της Καραϊβικής.

Τα 25 από τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν μεταξύ ταξιδιωτών από το εξωτερικό, ενώ τα υπόλοιπα οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα.

Η Αβάνα, η πρωτεύουσα της χώρας, συνεχίζει να αποτελεί το επίκεντρο της πανδημίας. Έχει καταγράψει 2.452 μολύνσεις μέσα σε 15 ημέρες, πάνω από τα μισά ενεργά κρούσματα σε όλη τη νήσο.

Η Κούβα κατάφερε να ελέγξει το πρώτο κύμα της πανδημίας, αλλά δυσκολεύεται να αναχαιτίσει το δεύτερο. Τον Ιανουάριο, μετρά 51 νεκρούς, τον βαρύτερο απολογισμό από τον Απρίλιο του 2020 (57 θάνατοι).

Οι υγειονομικές αρχές της Κούβας χαρακτηρίζουν πλέον επικίνδυνη την κατάσταση, εν μέσω της συνέχισης της ανόδου των κρουσμάτων τον Ιανουάριο, που είναι τα περισσότερα σε 11 μήνες, όπως και του αριθμού των θανάτων.

Κίνα: Ένας θάνατος και 82 κρούσματα σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Δευτέρα ενημερώθηκε για έναν νέο θάνατο εξαιτίας της COVID-19 και την επιβεβαίωση 82 κρουσμάτων του SARS-CoV-2, από 124 την προηγουμένη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, τα 69 από τα νέα κρούσματα οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα.

Ο αριθμός των επιλεγόμενων ασυμπτωματικών φορέων που εντοπίστηκαν χθες — το υπουργείο δεν τους συμπεριλαμβάνει στα επιβεβαιωμένα κρούσματα — αυξήθηκε σε 57, από 45 την προηγουμένη.

Η ηπειρωτική Κίνα είναι αντιμέτωπη με το σοβαρότερο και πιο επίμονο ξέσπασμα της πανδημίας από τον Μάρτιο του 2020 τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ τον επόμενο μήνα εορτάζεται το κινεζικό σεληνιακό νέο έτος και εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να ταξιδέψουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους.

Στα νοσοκομεία της Κίνας νοσηλεύονται 1.885 ασθενείς με την COVID-19 (+35 σε σχέση με την προηγουμένη), εκ των οποίων 110 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση (+1).

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα όπου έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του ο νέος κορονοϊός τον Δεκέμβριο του 2019 ανέρχεται σε 4.636 νεκρούς επί συνόλου 89.197 μολύνσεων.