Προειδοποίηση απηύθυνε σήμερα ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ εναντίον ενός «νέου ψυχρού πολέμου» ο οποίος δεν μπορεί να οδηγήσει παρά «σ’ ένα αδιέξοδο», απευθυνόμενος μέσω βίντεο στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Χωρίς να κατονομάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Σι τάχθηκε υπέρ των πολυμερών σχέσεων και της παγκοσμιοποίησης, όπως είχε ήδη κάνει ενώπιον του ίδιου φόρουμ πριν από τέσσερα χρόνια, λίγο πριν ανέβει στην εξουσία ο Ντόναλντ Τραμπ.

Λιγότερο από μια εβδομάδα μετά την άφιξη του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, ο ισχυρός άνδρας του Πεκίνου φάνηκε να τον προειδοποιεί εναντίον της συνέχισης της πολιτικής του προκατόχου του, ο οποίος είχε αναγάγει την Κίνα σε υπ’ αριθμόν ένα αντίπαλό του, ιδιαίτερα στο εμπόριο και την τεχνολογία, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το κινεζικό καθεστώς εξέφρασε ιδιαίτερα τον φόβο ότι ο Τζο Μπάιντεν μπορεί να θελήσει να συνασπίσει τους Δυτικούς απέναντί του.

«Η δημιουργία φατριών ή η κήρυξη ενός νέου ψυχρού πολέμου, η απόρριψη, η απειλή ή ο εκφοβισμός των άλλων (…) η αναστάτωση των αλυσίδων προμηθειών ή οι κυρώσεις για να προκληθεί απομόνωση το μόνο που θα επιτύχουν θα είναι να σπρώξουν τον κόσμο στη διαίρεση και ακόμη και στη σύγκρουση», προειδοποίησε ο Σι Τζινπίνγκ. «Και η σύγκρουση θα μας οδηγήσει σε αδιέξοδο».