Η κυβέρνηση της Νιγηρίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι έδωσε εντολή σε όλα τα σχολεία στη χώρα να ανοίξουν ξανά την 18η Ιανουαρίου, παρά την πρόσφατη έξαρση της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής.

Όπως τόνισε ο Μπεν Γκουνγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας, «οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί φορείς πρέπει να εγγυηθούν την πλήρη τήρηση των πρωτοκόλλων» βιοασφάλειας για την αποτροπή της εξάπλωσης του SARS-CoV-2, συμπεριλαμβανομένων «της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας από όλους — μαθητές, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους —, των θερμομετρήσεων, της δημιουργίας υποδομών για το πλύσιμο των χεριών σε στρατηγικά σημεία σε όλα τα σχολεία».

Ακόμη, «πρέπει να εξασφαλίσουν την αδιάλειπτη παροχή νερού, τη διανομή αντισηπτικών, την τήρηση της κοινωνικής απόστασης και την αποτροπή μεγάλων συναθροίσεων», ιδίως «τις ημέρες των συνελεύσεων και των επισκέψεων» των γονέων, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

Εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας, η Νιγηρία ξεπέρασε τις 100.000 μολύνσεις την Κυριακή. Ο επίσημος απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ανερχόταν σε 1.382 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 104.000 κρουσμάτων του SARS-CoV-2.

Οι αριθμοί αυτοί όμως θεωρείται πως είναι πολύ υποτιμημένοι σε σχέση με την πραγματικότητα, καθώς γίνονται λίγα τεστ στη Νιγηρία.

Πρόσφατα εντοπίστηκε παραλλαγμένο στέλεχος του SARS-CoV-2 στη χώρα· βρίσκεται σε εξέλιξη επιστημονική έρευνα για να εξακριβωθεί αν είναι πιο μολυσματικό και πιο θανατηφόρο.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας έχει θορυβήσει πολλούς γονείς στη χώρα, που απευθύνουν εκκλήσεις στις αρχές να επανεξετάσουν την απόφασή τους να ανοίξουν τα σχολεία.

Αναμένονται 10 εκατ. δόσεις εμβολίων τον Μάρτιο

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε εξάλλου χθες ότι αναμένει να παραλάβει τον Μάρτιο δέκα εκατομμύρια δόσεις εμβολίων για τον νέο κορονοϊό.

«Δέκα εκατομμύρια δόσεις, συμπεριλαμβανομένων 100.000 και πλέον δόσεων του εμβολίου της Pfizer (…) αναμένονται στη χώρα τον Μάρτιο», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Οσάγκι Εχανίρε, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Η κυβέρνηση δεν έχει διευκρινίσει ποιες άλλες εταιρείες, πέραν της Pfizer, θα διαθέσουν εμβόλια στη Νιγηρία, ούτε εάν θα αποκτηθούν με χρηματοδότηση από τον μηχανισμό COVAX, του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ή από την Αφρικανική Ένωση.

Οι αρχές πρόσφατα εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα έχει εμβολιαστεί για τον νέο κορονοϊό το 40% του πληθυσμού μέσα στο 2021.

Αλλά οι προκλήσεις είναι τεράστιες ως προς την εξασφάλιση, τη διανομή, την αποθήκευση και τη χορήγηση των εμβολίων σε εκατομμύρια ανθρώπους στη Νιγηρία, με δεδομένες τις ανεπάρκειες του συστήματος υγείας.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.