Μπορεί η ανθρωπότητα να ελπίζει πως ο κορονοϊός και οι εφιάλτες που έχει προξενήσει θα αποτελέσουν σύντομα παρελθόν, ωστόσο για κάτι τέτοιο δεν φαίνεται και τόσο αισιόδοξος ο Παγκόσμιος οργανισμός Υγείας. Σύμφωνα με την εκτίμηση που έκανε, η δεύτερη χρονιά της πανδημίας ενδέχεται να είναι δυσκολότερη από την πρώτη.

Η πρόβλεψη αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι ο νέος κορονοϊός εξαπλώνεται ραγδαίως, ιδίως στο βόρειο ημισφαίριο όπου κυκλοφορούν πιο μεταδοτικές παραλλαγές του.

«Μπαίνοντας στη δεύτερη χρονιά, τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν χειρότερα, δεδομένου της δυναμικής μετάδοσης», προειδοποίησε ο Μάικ Ράιαν, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΟΥ, σε μια διαδικτυακή εκδήλωση.

«Μετά τις διακοπές (των Χριστουγέννων) σε ορισμένες χώρες η κατάσταση θα χειροτερεύσει πολύ προτού να καλυτερεύσει», σχολίασε από την πλευρά της η Αμερικανίδα επιδημιολόγος, Μαρία Βαν Κέρκχοβ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στην τελευταία επιδημιολογική έκθεσή του, ο Οργανισμός σημείωσε ότι, μετά από δύο εβδομάδες κατά τις οποίες καταγράφονταν λιγότερα κρούσματα, την περασμένη εβδομάδα αναφέρθηκαν περίπου 5.000.000 νέες μολύνσεις.