Εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποίησε σήμερα, μια διχασμένη Βοσνία, για τη δολοφονία που διαπράχθηκε στο Σαράγεβο και η οποία οδήγησε την Ευρώπη πριν από 100 χρόνια στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τους Σέρβους και μουσουλμάνους να έχουν διαφορετικές απόψεις για το δράστη της δολοφονίας του αυστριακού διαδόχου, του αρχιδούκα Φραγκίσκου- Φερδινάνδου και της συζύγου του Σοφίας, τον Σέρβο της Βοσνίας Γαβρίλο Πρίντσιπ.

Στο Σαράγεβο το απόγειο των εκδηλώσεων που χρηματοδότησε η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν η συναυλία «για την ειρήνη» από την φιλαρμονική ορχήστρα της Βιέννης.

Πολλά τηλεοπτικά δίκτυα και ραδιοφωνικοί σταθμοί μετέδωσαν σε ζωντανή σύνδεση τη συναυλία από τις 6:15 το απόγευμα ώρα Ελλάδας, ενώ σε αυτό το κονσέρτο η φιλαρμονική της Βιέννης έπαιξε κυρίως έργα του Σούμπερτ, Μπραμς, Ραβέλ, Χάυδν.

«Ελπίζουμε ότι τελικά βρήκαμε τη συνταγή που θα μας επιτρέπει να ζήσουμε όλοι μαζί στην Ευρώπη και που μας υπόσχεται ένα ειρηνικό μέλλον» δήλωσε χθες ο διευθυντής της ορχήστρας, Κλέμενς Χέλσμπεργκ.

Πριν από τη συναυλία, μια μικρή ομάδα διαδηλωτών που φορούσαν μάσκες με το πρόσωπο του Γαβρίλο Πρίντσιπ πραγματοποίησαν πορεία, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια, για να καταγγείλουν την «καπιταλιστική κατοχή» κρατώντας στα χέρια τους πανό όπου έγραφαν στα αγγλικά: «Μας κατέλαβαν και πάλι», «Ο καπιταλισμός», «Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα».

Ήδη μόλις ανακοινώθηκαν, πριν περισσότερα από δύο χρόνια, οι ευρωπαϊκές εκδηλώσεις μνήμης στο Σαράγεβο, μια πόλη οι κάτοικοι της οποίας είναι στην πλειονότητά τους μουσουλμάνοι, οι Σέρβοι αρνήθηκαν να έχουν σχέση με τους εορτασμούς αυτούς, καταγγέλλοντας μια «αναθεωρητική» προσέγγιση της Ιστορίας που θεωρεί τον Πρίντσιπ «τρομοκράτη» και επιρρίπτει στους Σέρβους την ευθύνη για τον πόλεμο.

Οι σέρβοι ηγέτες της Βοσνίας και της Σερβίας μετέβησαν στο Βίζεγκραντ, στην ανατολική Βοσνία, όπου απέτισαν φόρο τιμής στον Γαβρίλο Πρίντσιπ τον οποίο θεωρούν ήρωα.

«Δεν θα μιλήσουμε σήμερα για εκείνους που προσπαθούν να δηλητηριάσουν την ιστορία μας ή να μας αναγκάσουν να την ξεχάσουμε» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεκσάνταρ Βούτσιτς ενώπιον εκατοντάδων ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν επ’ ευκαιρίας.

«Τα πυρά του Γαβρίλο Πρίντσιπ πριν από 100 χρόνια δεν ήταν πυρά εναντίον της Ευρώπης αλλά πυρά για την ελευθερία» δήλωσε από την πλευρά του ο Μίλοραντ Ντόντικ, ο πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας.