Ένα δεύτερο σταθμό μεθοριακής διέλευσης στα σύνορα με τη Συρία, κατέλαβαν οι εξεγερμένοι σουνίτες στο Ιράκ, όπως δήλωσαν σήμερα αξιωματικοί του στρατού, ενώ το Κουβέιτ απέσυρε τον πρεσβευτή του από το Ιράκ λόγω της κατάστασης της ασφάλειας εκεί.

Ο μεθοριακός σταθμός Αλ-Ουαλίντ κατελήφθη χθες, Κυριακή, και οι δυνάμεις ασφαλείας που τον φρουρούσαν, αναδιπλώθηκαν σε μια θέση στα ιορδανικά σύνορα.

Οι εξεγερμένοι είχαν καταλάβει την Τρίτη το μεθοριακό σταθμό Αλ-Κάιμ.

Ο τρίτος συνοριακός σταθμός, αυτός της Ράμπια, εγκαταλείφθηκε την περασμένη εβδομάδα από τις ιρακινές δυνάμεις στη διάρκεια μιας επίθεσης των τζιχαντιστών στην επαρχία Νινευή. Αυτή τη στιγμή ελέγχεται από τις κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας.

Η κατάληψη του Αλ-Ουαλίντ θα επιτρέψει στους τζιχαντιστές να ενισχύσουν τη δυνατότητά τους να μεταφέρουν ανθρώπους και όπλα από τη Συρία, όπου δραστηριοποιούνται επίσης πολύ.

Οι τζιχαντιστές προχωρούν διαρκώς σε νέες κατακτήσεις από την αρχή της επίθεσης που διεξάγουν στο Ιράκ από τις 9 Ιουνίου.

Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Εξωτερικών του Κουβέιτ Χάλεντ Αλ-Τζαράλα δήλωσε σήμερα προς το πρακτορείο Ρόιτερς πως «είπαμε στον πρεσβευτή μας και τη διπλωματική ομάδα να φύγουν πριν από περισσότερο από μια εβδομάδα. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της κατάστασης της ασφάλειας στο Ιράκ. Όταν αισθανθούμε πως η κατάσταση έχει γίνει και πάλι σταθερή και ομαλή, θα επιστρέψουν».