Σε περίπου ένα μήνα θα διεξαχθεί πιθανότατα η διάσκεψη δωρητών για τη Σερβία, με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των καταστροφικών πλημμυρών, που έπληξαν πρόσφατα τη χώρα.

«Η ακριβής ημερομηνία της διάσκεψης των δωρητών δεν είναι ακόμη γνωστή, αλλά, όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, η πιο ρεαλιστική εκτίμηση είναι ότι θα διεξαχθεί στις 16 ή 17 Ιουλίου», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Νομίζω αυτή είναι μια ρεαλιστική ημερομηνία και μία ρεαλιστική προθεσμία για να προετοιμάσουμε όλα τα έγγραφά μας, όλες τις εκτιμήσεις μας», πρόσθεσε.

Ο ίδιος εξήγησε ότι η Σερβία ευθύνεται εν μέρει για την καθυστέρηση (στη διεξαγωγή της διάσκεψης), καθώς, όπως είπε, είναι γεγονός πως υπήρξε πρακτικά αδύνατον να συλλεχθούν ακριβή στοιχεία σχετικά με την έκταση των καταστροφών, παρά το ότι διεθνείς οργανισμοί ενεπλάκησαν στη διαδικασία για την αποφυγή παρατυπιών. Όμως, όπως εξήγησε, τα ακριβή στοιχεία είναι απαραίτητα, πριν η χώρα αναζητήσει βοήθεια και υποστήριξη.

Ο κ. Βούτσιτς ευχαρίστησε την πρωθυπουργό της Σλοβενίας, Αλένκα Μπράτουσεκ για τη βούληση της χώρας της να φιλοξενήσει τη διάσκεψη νωρίτερα.