Για να μετριάσει τις επιπτώσεις που έχει επιφέρει η πανδημία του νέου κορονοϊού στον τουρισμό στη Βολιβία, η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα σχέδιο αναζωογόνησης του κλάδου προσφέροντας περισσότερες μέρες άδειας σε δημοσίους υπαλλήλους που επιθυμούν να ταξιδέψουν στη χώρα.

«Πρέπει να αναζωογονήσουμε (τον κλάδο), αλλά για αυτό είναι απαραίτητη η υποστήριξη του κράτους και αυτό είναι το μέτρο που εφαρμόζουμε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπουργός Παραγωγικής Ανάπτυξης, Νέστορ Χουάνκα.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι δικαιούνται κανονική άδεια δύο έως τεσσάρων εβδομάδων ετησίως, μπορούν επομένως να λάβουν περισσότερες ημέρες διακοπών αν κάνουν διακοπές στη χώρα τους.

Το μέτρο που ελήφθη με διάταγμα στα τέλη Νοεμβρίου θα εφαρμοστεί μέχρι το τέλος του 2021 και αφορά περίπου 520.000 υπαλλήλους του δημόσιου τομέα.

Συγκεκριμένα, οι τελευταίοι μπορούν να επωφεληθούν λαμβάνοντας 20 με 30% περισσότερο χρόνο άδειας αποδεικνύοντας την αγορά τουριστικού πακέτου ή επιδεικνύοντας το εισιτήριο μεταφοράς και την κράτηση διαμονής τους.

Το 2019, 1,4 εκατομμύρια ξένοι επισκέφθηκαν τη Βολιβία, με ατομικές δαπάνες κατά μέσο όρο 936 δολαρίων, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE).

Όμως, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις λόγω της πανδημίας, που έχει προκαλέσει το θάνατο σε περισσότερους από 9.000 ανθρώπους σε αυτήν τη χώρα των 11 εκατομμυρίων κατοίκων, σταμάτησαν αυτή την εισροή, ενώ ο τουρισμός αντιπροσωπεύει μεταξύ 4 και 5% του βολιβιανού ΑΕΠ.

Σύμφωνα με επαγγελματίες του κλάδου, «οι συνολικές απώλειες για το 2020 θα ανέλθουν σε περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια, με άμεσες και έμμεσες απώλειες θέσεων εργασίας 100.000 και 500.000 αντίστοιχα».

Το INE εκτιμά ότι περίπου το 50% των Βολιβιανών έκανε εγχώριες διακοπές το 2018.

Ωστόσο, παραμένουν αμφιβολίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού μέτρου.

«Δεν ξέρω αν θα λειτουργήσει και αν θα υπάρξει η ελπιδοφόρα τουριστική εισροή από αυτούς τους δημοσίους υπαλλήλους», τόνισε η πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Λα Πας, Χέλγκα Σισνέρος η οποία υπογράμμισε τη σημασία των ξένων τουριστών.