Τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. σχετικά με την ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, θα παρουσιάσει, αύριο, στη Βιέννη, ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, στη Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια, που διοργανώνεται από το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών.

Μετά τη λήξη των εργασιών της Διάσκεψης, ο κ. Βενιζέλος θα παραχωρήσει κοινή συνέντευξη Τύπου με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, και της Ιταλίας –διαδέχεται την Ελλάδα στην Προεδρία της Ε.Ε., το δεύτερο εξάμηνο του 2014- Φεντερίτσια Μογκερίνι.

Στη Διάσκεψη αναμένονται, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Εξωτερικών δέκα χωρών των Βαλκανίων, ο επίτροπος Διεύρυνσης της Ε.Ε. Στέφαν Φίλε και η αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Λόρα Τακ.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών, η Διάσκεψη στοχεύει να υπογραμμίσει «τον ρόλο της Αυστρίας ως συνηγόρου και συνεπούς υποστηρικτή της ευρωπαϊκής προοπτικής των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων».

Όπως επισήμανε ο ίδιος, η Αυστρία συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους επενδυτές στα Δυτικά Βαλκάνια, διαθέτει το μεγαλύτερο στρατιωτικό απόσπασμα χώρας μη μέλους του ΝΑΤΟ στη δύναμη KFOR στο Κόσοβο και ενδιαφέρεται για τη σταθεροποίηση της περιοχής, εξαιτίας και του γεγονότος ότι υφίσταται τις αρνητικές συνέπειες της προερχόμενης από εκεί εγκληματικότητας και του λαθρεμπορίου ναρκωτικών.

Η Διάσκεψη θα πλαισιωθεί από την Υπουργική Διάσκεψη της αποκαλούμενης Κεντροευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας, του Φόρουμ Συνεργασίας των χωρών της ΚΑ Ευρώπης, της οποίας την Προεδρία ασκεί φέτος η Αυστρία και η οποία συμπληρώνει 25 χρόνια από την ίδρυσή της -στις 11 Νοεμβρίου 1989, στη Βουδαπέστη, μόλις δύο ημέρες μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου- από τα τέσσερα ιδρυτικά τότε μέλη της, Αυστρία, Γιουγκοσλαβία, Ιταλία και Ουγγαρία, ενώ σήμερα συμμετέχουν σε αυτήν 18 χώρες ως μέλη.

Το απόγευμα, ο κ. Βενιζέλος θα μεταβεί στη Βαρσοβία, έπειτα από πρόσκληση του υπουργού Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντοσλαβ Ζικόρσκι, προκειμένου να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στους εορτασμούς της 25ης επετείου για την Ημέρα της Ελευθερίας της Πολωνίας και στην τελετή απονομής του Βραβείου Αλληλεγγύης. Το βραβείο αυτό έχει θεσπιστεί από το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών σε αναγνώριση των προσπαθειών προσωπικοτήτων διεθνούς κύρους που αγωνίζονται για την προώθηση της δημοκρατίας και των πολιτικών ελευθεριών.