Για δράση εξτρεμιστών μαχητών, μεταξύ των οποίων και τσετσένοι αντάρτες, στο πλευρό των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, κάνουν λόγο πληροφορίες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια συνομιλίας με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργέκ Λαβρόφ, ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζον Κέρι, εξέφρασε τις ανησυχίες του για το θέμα και ζήτησε από τη Ρωσία να σταματήσει να υποστηρίζει τους Ουκρανούς αυτονομιστές και να τους καλέσει να παραδώσουν τα όπλα τους.

Όταν, την προηγούμενη Δευτέρα, άρχισε η αντιτρομοκρατική επιχείρηση του Κιέβου στο Ντονέτσκ, οι αυτονομιστές είχαν δηλώσει ότι ανάμεσα στα δεκάδες θύματα των ενόπλων ρωσόφιλων είναι και Ρώσοι πολίτες. Σήμερα μάλιστα,οι αυτονομιστές στο Ντόνετσκ μεταφέρουν κάποιες από τις σορούς των συντρόφων τους στη Ρωσία, “για να ταφούν στην πατρίδα τους” όπως είπαν.

Τις «πληροφορίες» των ΗΠΑ για την ύπαρξη Τσετσένων ανταρτών στο “μέτωπο” της ανατολικής Ουκρανίας, επιβεβαιώνει έμμεσα και οι δηλώσεις του επικεφαλής των αυτονομιστών, Ντένις Πουσίλιν, «τώρα χρειαζόμαστε κάποιον να μας υπερασπιστεί απέξω».

Πριν δύο ημέρες, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να αποκλείσει τα σύνορα με την Ουκρανίαμ ώστε «να αποτρέψει την είσοδο ανταρτών στην χώρα του».
 
«Αν η Ρωσία βγει εκτός του παιγνιδιού, εμείς μπορούμε να χειριστούμε την κατάσταση σε μια εβδομάδα, αλλά όσο τους υποστηρίζουν και τους χρηματοδοτούν (τους αντάρτες) και τους παρέχουν πρόσβαση στο ουκρανικό έδαφος, αυτό δημιουργεί τεράστιες δυσκολίες για μας».

Την ίδια, στις πολεμικές επιχειρήσεις του ουκρανικού στρατού στις ανατολικέ περιοχές, οι μάχες συνεχίζονται στο Ντόντεσκ, το Σλαβιάνσκ και σε άλλες πόλεις, με μικρότερη όμως ένταση. «Οι στρατιωτικές μας μονάδες έχουν απομακρύνει τους αυτονομιστές στα νότια και τα δυτικά του Ντόνετσκ και στα βόρεια του Λουγκάνσκ» δήλωσε ο ουκρανός υπουργός Άμυνας, Μιχαήλο Κοβάλ.

Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι η “αντιτρομοκρατική” επιχείρηση συνεχίζεται κανονικά και ζήτησε την τιμωρία των φιλορώσων αυτονομιστών που κατέρριψαν χθες ελικόπτερο του ουκρανικού στρατού, σκοτώνοντας 11 στρατιώτες και έναν στρατηγό χθες, μαύρη ημέρα για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

«Οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι άλλοι Ουκρανοί δεν θα πεθάνουν στα χέρια των τρομοκρατών και των συμμοριών. Οι εγκληματικές ενέργειες των εχθρών του ουκρανικού λαού δεν θα μείνουν ατιμώρητες», δήλωσε ο νέος πρόεδρος της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο,