Την πλειοψηφία των 218 εδρών στη Βουλή των Αντιπροσώπων φαίνεται πως κατακτούν οι Ρεπουμπλικάνοι ενώ οι Δημοκρατικοί διατηρούν την πρωτοκαθεδρία στη Γερουσία, όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το CNN, οι Ρεπουμπλικάνοι θα αυξήσουν κατά 52 τις έδρες τους
στη Βουλή, ενώ το MSNBC προβλέπει πως οι Ρεπουμπλικάνοι θα έχουν 241
έδρες και οι Δημοκρατικοί 192. 
Το ABC News και το CNN προβλέπουν ότι οι Δημοκρατικοί θα διατηρήσουν τον έλεγχο στη Γερουσία.

Στο επίπεδο των κυβερνητών, οι Ρεπουμπλικάνοι απέσπασαν 7 θέσεις από
τους Δημοκρατικούς, στις 34 πολιτείες όπου αναδεικνύονταν νέοι
κυβερνήτες.

Ο Τζον Μπένερ, που θα είναι πιθανότατα ο επόμενος Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, δεσμεύτηκε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του θα μειώσει τις κυβερνητικές δαπάνες και το μέγεθος του κρατικού μηχανισμού. Χαρακτήρισε τη νίκη των Ρεπουμπλικάνων μήνυμα προς τον Δημοκρατικό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ότι οι Αμερικανοί ψηφοφόροι θέλουν να «αλλάξει πορεία».

Οι εκπρόσωποι του Κόμματος του Τσαγιού, του συντηρητικού κινήματος που αποτελεί ρεύμα στους κόλπους των Ρεπουμπλικάνων, ζήτησα «δημοσιονομική εξισορρόπηση» – μείωση των κρατικών δαπανών και μείωση της φορολογίας. Ο Ραντ Πολ, υποψήφιος του Tea Party και των Ρεπουμπλικάνων στο Κεντάκι, έκανε λόγο για «παλιρροϊκό κύμα» του συντηρητικού κινήματος, σημειώνοντας όμως πως θα ήταν λάθος αν αυτά εκλαμβάνοντας σαν νίκη των Ρεπουμπλικάνων. «Είναι μια δεύτερη ευκαιρία», είπε.

Οι πολιτικοί του συντηρητικού κινήματος έχουν στόχο να καταργήσουν την μεταρρύθμιση Ομπάμα στο πεδίο της κοινωνικής πρόνοιας και ασφάλισης.