Πολλές διαδηλώσεις οργανώθηκαν χθες σε πόλεις της Κολομβίας με κεντρικό αίτημα η κυβέρνηση του δεξιού προέδρου Ιβάν Ντούκε να αλλάξει πολιτική, πάντως η συμμετοχή ήταν χαμηλότερη απ’ ό,τι στις ιστορικές κινητοποιήσεις της περασμένης χρονιάς.

Οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους διαφόρων πόλεων κατόπιν της προτροπής εργατικών συνδικάτων, φοιτητών, εκπαιδευτικών, γιατρών, καθώς και απόστρατων μαχητών της πρώην οργάνωσης ανταρτών FARC. Συμμετείχαν στην πέμπτη «εθνική απεργία» σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική του συντηρητικού αρχηγού του κράτους.

Η πανδημία του κορονοϊού έχει αυξήσει τον αριθμό των Κολομβιανών που ζουν «σε συνθήκες ακραίας φτώχειας», αλλά οι πολιτικές του προέδρου Ντούκε σκοπό έχουν να βοηθηθούν «οι πιο πλούσιοι» πολίτες της χώρας, δήλωσε ο Αλφρέδο Μοντραγόν, εκπρόσωπος της επιτροπής που οργάνωσε την κινητοποίηση, σε τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας.

Οι διαδηλωτές αξίωσαν να προστατευθούν «τα δικαιώματα», να αντιμετωπιστούν «οι δυσκολίες» που αντιμετωπίζουν ολοένα περισσότεροι Κολομβιανοί «επειδή ο Ντούκε δεν κάνει διάλογο, ούτε διαπραγματεύεται», υπερθεμάτισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φάμπιο Άριας, ηγετικό στέλεχος της συνομοσπονδίας συνδικάτων CUT, μιας από τις ισχυρότερες εργατικές ενώσεις της χώρας.

Ο αρχηγός του κράτους οφείλει να ανταποκριθεί στα αιτήματα «των αυτοχθόνων, των αγροτών, των εργατών, να τιμήσει τις συμφωνίες που υπογράφτηκαν με τους φοιτητές», συμπλήρωσε ο Χάιμε Βαλένσια, εκπαιδευτικός 65 ετών, που διαδήλωσε στην Μπογοτά φορώντας πολύχρωμο πόντσο, κίτρινο, μπλε και κόκκινο — τα χρώματα του εθνικού συμβόλου της Κολομβίας.

Μετά τις συγκεντρώσεις σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας έγιναν ειρηνικές πορείες που συνέκλιναν στην πλατεία Μπολίβαρ, την ιστορική καρδιά της πόλης, όπου βρίσκεται το κοινοβούλιο, όχι μακριά από το προεδρικό μέγαρο.

Στην Κάλι, διαδηλωτές απέκλεισαν δρόμους, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Το ΑΕΠ της Κολομβίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά τουλάχιστον 7% φέτος, κατά την εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο πρόεδρος Ντούκε, στην εξουσία από τον Αύγουστο του 2018, είναι αντιμέτωπος με βαθιά οικονομική ύφεση και ανεργία-ρεκόρ (19,6%) στη χώρα αυτή περίπου 50 εκατομμυρίων κατοίκων, με φόντο την πανδημία του νέου κορονοϊού. Η πολιτική του αποδοκιμάζεται από το 61% των πολιτών, κατέδειξε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στα τέλη του Οκτωβρίου.

Στις διαδηλώσεις που άρχισαν τον Νοέμβριο του 2019 συμμετείχαν καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι. Επρόκειτο για τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις στη χώρα των Άνδεων από τη δεκαετία του 1970.

Χθες οι συμμετέχοντες κατήγγειλαν επίσης την αναζωπύρωση της βίας σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, παρά τη συμφωνία ειρήνης που είχαν υπογράψει την 24η Νοεμβρίου 2016 με την προηγούμενη κυβέρνηση οι Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), πρώην οργάνωση ανταρτών που μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα.

Τουλάχιστον 74 σφαγές — δολοφονίες τριών και πλέον ανθρώπων σε μία επίθεση, κατά τον ορισμό του ΟΗΕ — έχουν καταγραφεί μέσα στη χρονιά.

Ειδικοί επιτιμούν την κυβέρνηση διότι δεν φρόντισε να ανακτήσει τον έλεγχο απομονωμένων περιοχών όπου κυριαρχούσαν οι αντάρτες των FARC, με αποτέλεσμα να τον διεκδικούν διάφορες ένοπλες ομάδες που προσπαθούν να βάλουν στο χέρι τα έσοδα από τη διακίνηση ναρκωτικών αλλά και μεταλλευμάτων που εξορύσσονται παράνομα.

Η πανδημία του νέου κορονοϊού, η οποία έχει καταφέρει βαρύ πλήγμα στην Κολομβία — ο επίσημος απολογισμός από την 6η Μαρτίου έχει πλέον ξεπεράσει τους 34.500 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 1,2 εκατομμυρίων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 — ανέκοψε την ορμή των κινητοποιήσεων.

Όμως ξανάρχισαν τον Σεπτέμβριο, αυτή τη φορά για να καταγγελθεί η αστυνομική βαρβαρότητα, μετά τον θάνατο νεαρού κατά τη διάρκεια της προσαγωγής του.

Προβλέπονται νέες κινητοποιήσεις αύριο Σάββατο 21η και την Τετάρτη 25η Νοεμβρίου, κυρίως για την απότιση φόρου τιμής σ’ έναν νεαρό διαδηλωτή, τον Ντίλαν Κρους, ο οποίος υπέκυψε πέρυσι στο τραύμα που υπέστη στο κεφάλι από σφαίρα με επικάλυψη από καουτσούκ που έριξε αστυνομικός μονάδας αντιμετώπισης ταραχών.

Στις περυσινές και τις φετινές διαδηλώσεις έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 12 άνθρωποι.