«Το Σύνταγμα του 2007 ανεστάλη, με εξαίρεση το κεφάλαιο για την μοναρχία», δήλωσε ο Ουιντάι Σουβαρί, αναπληρωτής εκπρόσωπος του στρατού στην τηλεόραση, διευκρινίζοντας ότι αυτό θα επιτρέψει την «ήπια διακυβέρνηση της χώρας».

Ο στρατός της Ταϊλάνδης, ο οποίος ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ένα πραξικόπημα, ανέστειλε την ισχύ του Συντάγματος και απομάκρυνε την κυβέρνηση, αλλά αποφάσισε να διατηρήσει την Γερουσία.

«Η Γερουσία εξακολουθεί πάντα να λειτουργεί», διευκρίνισε ο Σουβαρί, ενώ «η κυβέρνηση απομακρύνθηκε».

Όπως διευκρίνησε ο ίδιος, ο αρχηγός του στρατού της Ταϊλάνδης, στρατηγός Πραγιούθ Τσαν-ότσα, θα ηγηθεί του στρατιωτικού συμβουλίου που έχει αναλάβει τώρα την διακυβέρνηση της χώρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, ο στρατός έδωσε εντολή στον ανατραπέντα πρωθυπουργό Νουεϊτάμρονγκ Μπουνσονγκφεϊζάν και στους υπουργούς του να παρουσιαστούν ενώπιον των στρατιωτικών ως το τέλος της ημέρας.

«Για να διατηρηθεί η ειρήνη και η τάξη, το Εθνικό Συμβούλιο για την Διατήρηση της Ειρήνης και της Τάξης (το όνομα του νέου καθεστώτος) διατάσσει τους ανθρώπους αυτούς να παρουσιαστούν στο Συμβούλιο», σημείωσε ο ίδιος.

Αυτοί πρέπει να παρουσιαστούν σε συγκρότημα του στρατού στο βόρειο τμήμα της Μπανγκόκ, διευκρίνισε ο Σουβαρί.

Ο στρατός έδωσε εξάλλου εντολή στους φιλοκυβερνητικούς και στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές να επιστρέψουν στα σπίτια τους, πρόσθεσε ο Σουβαρί, σημειώνοντας ότι ο στρατός θα τους παρέχει μέσο μεταφοράς.

«Για την διατήρηση της ειρήνης και της τάξης, όλοι οι διαδηλωτές όλων των ομάδων θα πρέπει να φύγουν και να επιστρέψουν στα σπίτια τους», σημείωσε ο ίδιος, διευκρινίζοντας ότι έχουν ετοιμαστεί λεωφορεία για την μεταφορά τους.

Φωτοειδησεογράφος του Ρόιτερς δήλωσε ότι οι φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές των «κόκκινων πουκαμίσων» έχουν ως επί το πλείστον απομακρυνθεί από την τοποθεσία όπου πραγματοποιούσαν διαδήλωση στα δυτικά προάστια της πρωτεύουσας Μπανγκόκ.

Ένας άλλος φωτοειδησεογράφος του πρακτορείου αυτού δήλωσε παράλληλα ότι οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές δεν φαίνεται να εγκαταλείπουν σε μεγάλους αριθμούς την τοποθεσία όπου πραγματοποιούν την κινητοποίησή τους στο κέντρο της Μπανγκόκ.

Παράλληλα ο Σουβαρί δήλωσε ότι ο στρατός απαγόρευσε την συνάθροιση περισσότερων από πέντε ανθρώπων.

«Καμία συγκέντρωση με περισσότερους από πέντε ανθρώπους δεν μπορεί να γίνει οπουδήποτε (…) Σε οποιονδήποτε το παραβιάσει αυτό μπορεί να επιβληθεί ποινή φυλάκισης ενός έτους, πρόστιμο 10.000 μπατ (220 ευρώ) ή και τα δύο μαζί», σημείωσε ο ίδιος.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.