Με πυροβολισμούς στον αέρα προσπάθησε ο στρατός της Ταϊλάνδης να διαλύσει μια φιλοκυβερνητική διαδήλωση χιλιάδων «κόκκινων πουκαμίσων» στα δυτικά προάστια της Μπανγκόκ, μετά το σημερινό πραξικόπημα.

Ο στρατός έχει συλλάβει τουλάχιστον ένα ηγετικό στέλεχος των ακτιβιστών, οι οποίοι είναι πιστοί στον πρώην πρωθυπουργό Τακσίν Σιναουάτρα, δήλωσε ο εκπρόσωπος των ακτιβιστών, Ταναούτ Ουισαϊντίτ.

Εξάλλου ανώτερος αξιωματικός του στρατού δήλωσε στο Reuters λίγο μετά το σημερινό πραξικόπημα ότι ο στρατός θα αποστείλει στρατιώτες και οχήματα για να απομακρύνουν και να συνοδεύσουν τους διαδηλωτές μακριά από τις τοποθεσίες στις οποίες πραγματοποιούνται διαμαρτυρίες.

«Θα στείλουμε στρατιώτες και οχήματα για να βοηθήσουν τους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν όλες τις τοποθεσίες διαμαρτυρίας», δήλωσε ο στρατηγός Τιρασάι Νακουανίτ στο Reuters.

Φιλοκυβερνητικοί και αντικυβερνητικοί διαδηλωτές πραγματοποιούν διαμαρτυρίες σε τοποθεσίες εντός και γύρω από την Μπανγκόκ.

Λίγο νωρίτερα σήμερα ο αρχηγός του στρατού της Ταϊλάνδης στρατηγός Πραγιούθ Τσαν-ότσα είχε αναλάβει τον έλεγχο της κυβέρνησης, λέγοντας πως ο στρατός πρέπει να αποκαταστήσει την τάξη και να προωθήσει μεταρρυθμίσεις, δύο ημέρες αφότου κήρυξε στρατιωτικό νόμο.

«Για να επιστρέψει η χώρα στην ομαλότητα», οι ένοπλες δυνάμεις «αναλαμβάνουν την εξουσία από τις 16:30 (τοπική ώρα, 12:30 ώρα Ελλάδας) της 22ας Μαΐου», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «όλοι οι Ταϊλανδοί πρέπει να παραμείνουν ήρεμοι και οι δημόσιοι λειτουργοί να συνεχίσουν να εργάζονται όπως συνήθως».

Ο Πραγιούθ έκανε την ανακοίνωση αυτή από την τηλεόραση, αφού πραγματοποίησε συνάντηση με όλες τις αντίπαλες παρατάξεις με στόχο την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης έπειτα από επτά μήνες αντικυβερνητικών διαμαρτυριών.

Ο Πραγιούθ σημείωσε ότι η ανάληψη του ελέγχου της κυβέρνησης κατέστη αναγκαία για την πρόληψη της πρόκλησης περαιτέρω βίας, θανάτων και ζημιών σε ιδιοκτησίες στη χώρα λόγω της πολιτικής κρίσης.

Ο ίδιος δήλωσε πως το πραξικόπημα και η ανάληψη του ελέγχου της κυβέρνησης από τον στρατό δεν θα επηρεάσει τις διεθνείς σχέσεις της χώρας.

Λίγο αργότερα ένας εκπρόσωπος του στρατού ανακοίνωσε και πάλι από την τηλεόραση ότι επιβάλλεται εφεξής απαγόρευση κυκλοφορίας στη χώρα.

«Δεν επιτρέπεται σε κανέναν να εγκαταλείψει την εστία του μεταξύ των 22:00 και 05:00» (18:00 ως 01:00 ώρα Ελλάδος), δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του στρατού Ουιντάι Σουβαρί.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις έδωσαν εντολή σε όλους τους τηλεοπτικούς και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της χώρας να αναστείλουν τη μετάδοση του κανονικού τους προγράμματος σήμερα.

«Όλοι οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί, δορυφορικοί και καλωδιακοί, θα πρέπει να σταματήσουν τα κανονικά τους προγράμματα και να μεταδίδουν υλικό με στρατιωτικό περιεχόμενο μέχρι νεωτέρας», σημείωσε ο Ουιντάι Σουβαρί.

Μετά την ανακοίνωση του πραξικοπήματος ο επικεφαλής των «κόκκινων πουκαμίσων» δήλωσε ότι αυτοί θα συνεχίσουν την κινητοποίησή τους στα προάστια της Μπανγκόκ παρά την ανάληψη του ελέγχου της κυβέρνησης από τον στρατό με πραξικόπημα και της εντολής που δόθηκε για την διάλυση όλων των διαδηλώσεων.

«Θα παλέψετε ή δεν θα παλέψετε; Εμείς δεν θα πάμε πουθενά. Μην πανικοβάλλεστε καθώς το περιμέναμε αυτό», δήλωσε στους υποστηρικτές του ο επικεφαλής των «κόκκινων πουκαμίσων», Τζατουπόρν Προμπάν. «Ό,τι είναι να συμβεί θα συμβεί», πρόσθεσε.

Το κίνημα αυτό είχε δηλώσει ότι θα αντισταθεί αν ο στρατός αναλάμβανε την εξουσία.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.