Η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα εξέφρασε σήμερα έντονες ανησυχίες όσον αφορά το πραξικόπημα του στρατού στην Ταϊλάνδη και σημείωσε ότι ο στρατιωτικός νόμος και οι στρατιωτικές εντολές που επιβλήθηκαν μπορεί να καταπατούν θεμελιώδεις ελευθερίες.

Σύμφωνα με την ίδια, κινδυνεύουν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα της ελευθερίας της άποψης, της έκφρασης και της συνάθροισης, όπως και οι εγγυήσεις για την προστασία από μια αυθαίρετη σύλληψη ή κράτηση.

«Υπενθυμίζουμε στις αρχές της Ταϊλάνδης τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το οποίο περιορίζει αυστηρά την εφαρμογή έκτακτων εξουσιών. Καλούμε τις αρχές να λάβουν όλα τα μέτρα που χρειάζονται για να διασφαλίσουν ότι γίνονται σεβαστά τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε η εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ραβίνα Σαμντασάνι.

Η αρχηγός του στρατού της Ταϊλάνδης Πραγιούθ Τσαν-ότσα ανέλαβε σήμερα τον έλεγχο της κυβέρνησης με πραξικόπημα, δύο ημέρες αφότου κήρυξε το στρατιωτικό νόμο, λέγοντας ότι ο στρατός πρέπει να αποκαταστήσει την τάξη και να προωθήσει μεταρρυθμίσεις, έπειτα από αρκετούς μήνες αντικυβερνητικών διαμαρτυριών.