Η εκλογική επιτροπή του Αφγανιστάν, ανακοίνωσε την απόλυση περισσοτέρων από 3.000 στελεχών της τα οποία κατηγορήθηκαν για νοθεία κατά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τους φόβους για την εγκυρότητα της διαδικασίας.

Ο εκπρόσωπος της Ανεξάρτητης Εκλογικής Επιτροπής Νουρ Μοχάμαντ Νουρ δήλωσε ότι οι απολυθέντες εντάχθηκαν στις μαύρες λίστες της επιτροπής, ώστε να μην υπάρξει περίπτωση να προσληφθούν στο δεύτερο γύρο.

Ανεξάρτητοι παρατηρητές των εκλογών λένε ότι αν και υπήρξαν πολλές καταγγελίες, εντούτοις αγνοήθηκαν σε μια προσπάθεια να τηρηθούν οι προθεσμίες. «Η Επιτροπή Ελέγχου Εκλογικών Παραβάσεων πρέπει να εξετάσει όλες τις καταγγελίες, ώστε τα εκλογικά αποτελέσματα να είναι αποδεκτά από όλες τις πλευρές», δήλωσε ο Τζαντάντ Σπινγκάρ, διευθυντής στο Ίδρυμα για Ελεύθερες και Δίκαιες Εκλογές στο Αφγανιστάν.

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στο Αφγανιστάν προγραμματίζεται να διεξαχθεί την 14η Ιουνίου. Τα αποτελέσματα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα την 22η Ιουλίου.

Και οι δύο υποψήφιοι, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αμπντουλά Αμπντουλά και ο άλλοτε οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ασράφ Γάνι, έχουν καταγγέλλει εκτεταμένες παρατυπίες. Το γεγονός αυτό έχει εντείνει τις ανησυχίες πως ο ηττημένος μπορεί να μην δεχθεί το αποτέλεσμα.

«Το χειρότερο σενάριο θα ήταν οι εκλογές να διεξαχθούν σε κλίμα πόλωσης και τα αποτελέσματα να μην γίνουν αποδεκτά από έναν εκ των υποψηφίων. . . αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση» δήλωσε ο Νίκολας Χέισομ, ένα ανώτερο στέλεχος της αποστολής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν. «Το φάρμακο για αυτό είναι να γίνουν εκλογές όσο το δυνατόν πιο διαφανείς», συμπλήρωσε.

Πάνω από 900 σοβαρές καταγγελίες καταγράφηκαν στον πρώτο γύρο των εκλογών, την 5η Απριλίου, αριθμός αυξημένος από ότι στις προηγούμενες εκλογές, όταν πάνω από ένα εκατομμύριο ψήφοι ακυρώθηκαν. Αυτή τη φορά όμως ακυρώθηκαν περίπου 300.000 ψήφοι.

Ο Γάνι, ο οποίος κατέλαβε τη δεύτερη θέση στον πρώτο γύρο είπε ότι ψήφοι που έπρεπε να ακυρωθούν συμπεριλήφθηκαν στην τελική καταμέτρηση, λόγω των απειλών από αντιπάλους του.

Από την πλευρά του ο Αμπντουλά, ο οποίος επικράτησε στον πρώτο γύρο με περίπου 14 εκατοστιαίες μονάδες διαφορά από τον αντίπαλό του, δήλωσε ότι το πραγματικό μέγεθος της νοθείας δεν αποκαλύφθηκε, προκειμένου να διασωθεί η διαδικασία και να μπορέσει να γίνει ο δεύτερος γύρος.

Οι Αφγανοί πολίτες καλούνται να αναδείξουν τον διάδοχο του προέδρου Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος μετά από μια δεκαετία στην εξουσία δεν έχει δικαίωμα με βάση το Σύνταγμα να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα.