Περίπου 10.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους Τάταροι, έχουν εκτοπισθεί στην Ουκρανία, προειδοποίησε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η οποία υπογραμμίζει ότι οι μετακινήσεις άρχισαν πριν από το δημοψήφισμα του Μαρτίου για την Κριμαία.

«Στην Ουκρανία, η Αρμοστεία διαπιστώνει μια συνεχή και σταθερή αύξηση των εκτοπισμένων που ανέρχονται πλέον σε περίπου 10.000 πρόσωπα. (…) Τουλάχιστον το ένα τρίτο των εκτοπισμένων είναι παιδιά», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του οργανισμού στη Γενεύη, ο Άντριαν Έντουαρντς, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Οι περισσότεροι από τους εκτοπισμένους είναι Τάταροι, μολονότι οι τοπικές αρχές είχαν επίσης ενημερώσει για μια πρόσφατη αύξηση των προσώπων ουκρανικής και ρωσικής εθνότητας, καθώς και των μικτών οικογενειών», διευκρίνισε. «Η κατάσταση στην ανατολή ευθύνεται σαφώς για τους εκτοπισμούς», υπογράμμισε.

Οι περισσότεροι από τους εκτοπισμένους μετακινούνται προς το κέντρο της χώρας (45%) ή προς δυσμάς (26%), σύμφωνα με τα δεδομένα της Αρμοστείας. Οι εκτοπισμένοι λένε πως διέφυγαν επειδή αισθάνονταν απειλημένοι ή επειδή φοβούνταν, σύμφωνα με την Αρμοστεία. Ο εκπρόσωπος εξήγησε πως ο ΟΗΕ δεν έχει ακόμη μια «ξεκάθαρη εικόνα» για την ταυτότητα των προσώπων που απειλούν τον πληθυσμό.

Η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, σε σύμπραξη με τις τοπικές αρχές και άλλες ανθρωπιστικές υπηρεσίες, σπεύδει προς βοήθεια των ανθρώπων που πλήττονται περισσότερο. Μέχρι τώρα, περίπου 2.000 πρόσωπα μπόρεσαν έτσι να λάβουν μια οικονομική βοήθεια σε μετρητά. «Υπάρχει ανάγκη καταφυγίων», υπογράμμισε ο Έντουαρντς.