Το επικείμενο lockdown της Βρετανίας έχει στόχο να μειώσει τον ρυθμό μετάδοσης του κορονοϊού σε βαθμό που μπορεί να λήξει στις 2 Δεκεμβρίου, δήλωσε σήμερα ο αρχίατρος της Αγγλίας και σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, καθηγητής Κρις Γουίτι, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με το αν θα παραταθεί ανήκει στην κυβέρνηση.

Όταν ρωτήθηκε εάν υπάρχει αξιόπιστη πιθανότητα λήξης του λοκντάουν όπως έχει προγραμματιστεί στις 2 Δεκεμβρίου, ο Γουίτι απάντησε: “Στόχος αυτού είναι να μειωθούν τα ποσοστά αρκετά, που είναι μια ρεαλιστική πιθανότητα να κινηθούμε σε μια διαφορετική κατάσταση παιχνιδιού εκείνη τη στιγμή”.

Ο Γουίτι είπε στους βουλευτές ότι το λοκντάουν, που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ την Πέμπτη, θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό αναπαραγωγής κάτω από το 1 εάν τηρηθεί, αλλά ότι θα χρειαστούν άλλα μέτρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ακόμη και αν η πλήρης καραντίνα λήξει τον Δεκέμβριο.

Στα 20.018 κρούσματα σήμερα η Βρετανία

Η Βρετανία κατέγραψε σήμερα 20.018 νέα κρούσματα της COVID-19 και 397 νέους θανάτους ασθενών που επήλθαν μέσα σε 28 ημέρες από τη διάγνωσή τους με τον ιό SARS-CoV-2, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων συγκρίνεται με τα 18.950 κρούσματα που καταγράφηκαν χθες, Δευτέρα, που επίσης καταγράφηκαν 136 θάνατοι.

Γερμανός υπουργός Υγείας: «Δεν βρισκόμαστε ακόμη στην κορύφωση της πανδημίας»

«Δεν έχουμε ακόμη φθάσει στην κορύφωση της πανδημίας» του κορονοϊού, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν, την ώρα που 2243 ασθενείς με Covid-19 νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και «εκατοντάδες χιλιάδες» άτομα σε όλη τη χώρα βρίσκονται σε καραντίνα. Κίνδυνος για 400.000 κρούσματα την ημέρα μέχρι τα Χριστούγεννα, αν δεν ανακοπεί η εξάπλωση, προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου “Ρόμπερτ Κοχ” Λαρς Σάαντε.

Η πανδημία του κορονοϊού «είναι για μας ως κυβέρνηση αλλά και για τον καθένα χωριστά ένα έργο – μαμούθ», είπε ο κ. Σπαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον αντιπρόεδρο του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λαρς Σάαντε και απηύθυνε εκ νέου έκκληση για τήρηση των μέτρων: «Εξαρτάται από εσένα προσωπικά», είπε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στους πολίτες και, αναφερόμενος στην προσωπική του εμπειρία, καθώς πέρασε πρόσφατα Covid-19, επισήμανε ότι ανήκει στο 75% των περιστατικών για τα οποία η ιχνηλάτηση είναι αδύνατη. «Δεν μπορώ να σας πω πώς κόλλησα. Όλες οι επαφές μου είχαν αρνητικό τεστ», εξήγησε και δήλωσε «ταπεινοφροσύνη και ευγνωμοσύνη» για το γεγονός ότι είχε μόνο ελαφρά συμπτώματα της νόσου.

Νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και κλειστά μπαρ στην Ουγγαρία

Η Ουγγαρία θα κλείσει τα μπαρ και τους χώρους ψυχαγωγίας και θα επιβάλλει νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα της Τρίτης για να περιορίσει την ταχεία εξάπλωση των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό, δήλωσε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν σε βίντεο που ανάρτησε στη σελίδα του στο Facebook.

Ο Ορμπάν είπε ότι η κυβέρνηση υιοθέτησε “ειδική έννομη τάξη” για την απαγόρευση της κυκλοφορίας, η οποία θα ισχύει από τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 το πρωί. Ωστόσο, τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά, καθώς και τα καταστήματα και τα εστιατόρια.