Ακτιβιστής δηλώνει πως οι ασθενείς από κορονοϊό στη Βόρεια Κορέα τοποθετούνται σε στρατόπεδα καραντίνας και αφήνονται να λιμοκτονήσουν μέχρι θανάτου. Ανεξάρτητες αναφορές υποδεικνύουν ότι άνθρωποι με συμπτώματα της Covid-19 «υποχρεώνονται να κλειστούν στα σπίτια τους χωρίς τροφή».

Κι όλα αυτά την ίδια ώρα που οι αρχές αποτεφρώνουν μαζικά πτώματα κρουσμάτων της νόσου.

Ο Tim Peters, ένας χριστιανός ακτιβιστής που λειτουργεί από τη Σεούλ τη φιλανθρωπική Helping Hands Korea, παραθέτει δικές του πηγές από τη Βόρεια Κορέα που μαρτυρούν στρατόπεδα καραντίνας που έχουν στηθεί εκτάκτως κοντά στα σύνορα με την Κίνα.

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα «South China Morning Post», οι τρόφιμοι αφήνονται εκεί χωρίς φαγητό και υγειονομική περίθαλψη: «Μια από τις πιο ανησυχητικές πληροφορίες που καταφτάνουν σε μας είναι ότι η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας παρέχει το ελάχιστο ή και καθόλου φαγητό και φάρμακα σε όσους είναι έγκλειστοι εκεί».

Ο Peters αναφέρει πως είναι στη διακριτική ευχέρεια των συγγενών των τροφίμων να προσέρχονται στον φράχτη και να φέρνουν φαγητό στα έγκλειστα θύματα του κορονοϊού αν θέλουν να παραμείνουν στη ζωή.

«Οι πηγές μου μαρτυρούν πως πολλοί σε αυτά τα στρατόπεδα έχουν ήδη πεθάνει, όχι μόνο από την πανδημία, αλλά και από την ασιτία και τις σχετικές κακουχίες», αποκαλύπτει ο Peters, η μη κυβερνητική του οποίου στέλνει ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό στη Βόρεια Κορέα.

Το ίδιο φαίνεται να λένε και πρόσφυγες από τη Βόρεια Κορέα που διατηρούν κάποια επαφή με τους συγγενείς τους στη χώρα. Όπως ισχυρίζεται ο πάστορας David Lee, άνθρωποι με συμπτώματα «εξαναγκάζονται σε καραντίνα ή κλείνονται στα σπίτια τους χωρίς φαγητό ή υποστήριξη και αφήνονται να πεθάνουν».

Ο Lee υποστηρίζει πολίτες της Βόρειας Κορέας που έχουν καταφύγει στη Σεούλ και, όπως δηλώνει, του λένε πως ο κορονοϊός αποκαλείται «ασθένεια φάντασμα» από τις αρχές της Πιονγιάνγκ, που δεν διαθέτει ούτε «κατάλληλο εξοπλισμό» για να ανιχνεύσει και να περιορίσει την εξάπλωση.

Τρίτος νοτιοκορεάτης ακτιβιστής, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε στη «South China Morning Post» ότι οι αρχές αποτεφρώνουν μαζικά πτώματα κρουσμάτων στα στρατόπεδα καραντίνας. «Άνθρωποι της Κεντρικής Επιθεώρησης ήρθαν από την Πιονγιάνγκ και έκαψαν όλα τα σώματα. Οι κάτοικοι ήταν πολύ ανήσυχοι».

Κι όλα αυτά όσο ο Κιμ Γιονγκ Ουν δηλώνει πως η χώρα του είναι «καθαρή από κορονοϊό», όπως επανέλαβε προσφάτως κατά τη στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο των 75 χρόνων του καθεστώτος…