Τουλάχιστον ένας από τους φερόμενους ως δράστες της τρομοκρατικής ενέργειας που διαπράχθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Βιέννη διαφεύγει τη σύλληψη, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νίχαμερ αργά το βράδυ, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλοί νεκροί, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι.

Με βάση όσα ήταν γνωστά ως αυτό το στάδιο, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ένας διερχόμενος και ένας από τους βαριά οπλισμένους δράστες.

«Αυτή είναι η πιο δύσκολη ημέρα που έχει βιώσει η Αυστρία εδώ και πολλά χρόνια», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, προτρέποντας εκ νέου τους κατοίκους της πρωτεύουσας της Αυστρίας να μείνουν στα σπίτια τους ή σε άλλους ασφαλείς χώρους και να αποφεύγουν να πάνε στο κέντρο ωσότου οι αρχές να σημάνουν λήξη συναγερμού.

«Τουλάχιστον ένας ύποπτος διαφεύγει» τη σύλληψη, είπε.

Ο γενικός διευθυντής δημόσιας ασφαλείας της Αυστρία Φραντς Ρουφ ανακοίνωσε στην ίδια συνέντευξη ότι «ενισχύονται οι έλεγχοι στα σύνορα» και ότι έχουν στηθεί οδοφράγματα στη Βιέννη από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Πριν κάνει δηλώσεις ο υπουργός Εσωτερικών, η αυστριακή δημόσια τηλεόραση ÖRF μετέδωσε ότι πολίτες που είχαν παγιδευτεί σε μπαρ κι εστιατόρια άρχισαν να επιστρέφουν στα σπίτια τους. Σε κάποιους συστήθηκε να διανυκτερεύσουν — χωρίς χρέωση — σε ξενοδοχείο του κέντρου.

Ο Νίχαμερ διευκρίνισε πως πρόκειται να παραχωρήσει νέα συνέντευξη Τύπου στις 06:00 (τοπική ώρα· 07:00 ώρα Ελλάδας) για να ενημερώσει όσον αφορά την εξέλιξη της κατάστασης.

Μια γυναίκα υπέκυψε στα τραύματά της

Μια γυναίκα υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη κατά τη διάρκεια της επίθεσης που διαπράχθηκε στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, αυξάνοντας σε δύο τα θύματα της τρομοκρατικής ενέργειας αυτής, μεταδίδουν αυστριακά ΜΜΕ.

Ο δήμαρχος της Βιέννης Μίχαελ Λούντβιχ επιβεβαίωσε τον θάνατο μιας γυναίκας και τον ακόμη προσωρινό απολογισμό μιλώντας στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ÖRF.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ο ένας από τους βαριά οπλισμένους δράστες της επίθεσης σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικών.

Τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων εξέφρασε ο ΓΓ του ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε την τρομοκρατική ενέργεια που διαπράχθηκε στην πρωτεύουσα της Αυστρίας χθες Δευτέρα και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του, «ο Γενικός Γραμματέας παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την κατάσταση που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη στο κέντρο της πόλης της Βιέννης, όπου αναφέρθηκαν επιθέσεις ενόπλων σε πολλά σημεία». Ο Γκουτέρες «εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια» στις οικογένειες των νεκρών και «εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», προστίθεται.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ «καταδικάζει σθεναρά τις επιθέσεις αυτές και επαναβεβαιώνει την αλληλεγγύη των Ηνωμένων Εθνών προς τον λαό και την κυβέρνηση της Αυστρίας», καταλήγει η ανακοίνωση.