Αφιερωμένο στον Στάμεν Γκριγκόροφ το σημερινό doodle της Google

Ποιος ήταν ο άνθρωπος που ανακάλυψε τον μικροοργανισμό ζύμωσης του γιαουρτιού


ΚΟΣΜΟΣ
1:12
27/10/2020
Αφιερωμένο στον Στάμεν Γκριγκόροφ το σημερινό doodle της Google
2
loading

Στη συμπλήρωση 142 χρόνων από τη γέννηση του Βούλγαρου γιατρού και μικροβιολόγου Στάμεν Γκριγκόροφ (Stamen Grigorov), του πρώτου επιστήμονα που ανακάλυψε το βακτήριο που είναι απαραίτητο για τη ζύμωση του γιαουρτιού, είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google.

Ο Στάμεν Γκριγκόροφ γεννήθηκε στο χωριό Στούνεν Ίζβορ, που βρίσκεται στην περιοχή Τραν της δυτικής Βουλγαρίας.

Από νεαρή ηλικία έδειξε τη φυσική κλίση που είχε στις επιστήμες. Σπούδασε και θέλησε να αποκτήσει το διδακτορικό του στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Στο μεταξύ, ωστόσο, γνώρισε την μεγάλη αγάπη της ζωής του που έμελλε να επηρεάσει τόσο τον ίδιο όσο και την… επιστήμη με έναν μάλλον παράδοξο τρόπο.

Αφού ο Γκριγκόροφ έκανε ένα μικρό διάλειμμα επέστρεψε στο πανεπιστήμιο για να εργαστεί ως βοηθός ερευνών.

Η σύζυγος του, του έδωσε για να πάρει μαζί του κάποια μαγειρικά σκεύη με τροφές. Ανάμεσα στις τροφές ήταν και το γιαούρτι.

Ανήσυχο πνεύμα ο βούλγαρος επιστήμονας έβαλε το γιαούρτι κάτω από το μικροσκόπιο του και άρχισε να το μελετά προκειμένου να ανακαλύψει τα οφέλη που είχε για την υγεία του ανθρώπου.

Μετά από χιλιάδες πειράματα, το 1905, βρήκε τελικά αυτό που έψαχνε: τον μικροοργανισμό σε σχήμα ράβδου που προκαλεί τη ζύμωση του γιαουρτιού. Το βακτήριο μετονομάστηκε αργότερα Lactobacillus bulgaricus προς τιμήν της πατρίδας του!.

Αργότερα το ίδιο έτος, ο Γκριγκόροφ πήρε θέση ως επικεφαλής γιατρός σε τοπικό νοσοκομείο στη γενέτειρά του, το Τραν. Το 1906, κυκλοφόρησε ένα πρωτοποριακό έγγραφο που δείχνει την πρώτη χρήση των μυκήτων πενικιλίνης κατά της φυματίωσης. Συνέχισε αυτή την έρευνα και εργάστηκε ως γιατρός σε όλη την υπόλοιπη ζωή του, σώζοντας χιλιάδες ζωές στην πορεία.

Προς τιμήν της κληρονομιάς του Γκριγκόροφ, το χωριό του, το Στούντεν Ίζβορ, στεγάζει σήμερα ένα από τα μοναδικά μουσεία γιαουρτιού στον κόσμο.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar Θρεπτικες ουσιες

    Οι θρεπτικές ουσίες πού περιέχονται στίς τροφές και είναι απαραίτητες γιά τόν οργανισμό είναι πρώτα οι τρείς μεγάλες κατηγορίες πού προέρχονται από τόν οργανικό κόσμο ,ζωικό και φυτικό βασίλειο, δηλαδή τά Λευκώματα ή Πρωτεΐνες ,τά Λίπη ,οι Υδατάνθρακες. Τό γιαούρτι κεσέ τά 100 γρ περιέχουν σε γρ= 3,3 λευκώματα - 3,5 λίπη - 4,5 υδατάνθρακες - 63 θερμίδες. Τό γιαούρτι σακούλας τά 100 γρ περιέχουν σε γρ= 7 λευκώματα - 7 λίπη - 9 υδατάνθρακες - 128 θερμίδες. Προκειμένου νά μετρηθεί η θρεπτική ή θερμοδυναμική αξία τών θρεπτικών ουσιών η ενέργεια πού περιέχουν ανάγεται σέ θερμότητα τής οποίας μονάδα μετρητική είναι η Θερμίδα. Όι Υδατάνθρακες είναι οι θρεπτικές ουσίες τής εργασίας. Τά Λίπη έχουν τήν μεγαλύτερη θερμοδυναμική αξία, είναι φορείς βιταμινών,σχηματίζουν στόν οργανισμό μαλακά στρώματα πού περιβάλλουν και προστατεύουν διάφορα ευγενή όργανα. Τά Λευκώματα χρησιμεύουν γιά τήν κατασκευή νέων ιστών όσο και γιά τήν αντικατάσταση τών φθειρομένων κυττάρων τού οργανισμού, όπως και γιά τή σύνθεση από τόν οργανισμό ορισμένων πολύτιμων ουσιών πού έχουν σχέση μέ τήν άμυνα του εναντίον διάφορων.

  2. avatar Γιαουρτι

    Γαλακτοκομικά προϊον λίγο ξινό γιαυτό και επιστημονικά ονομάζεται Οξύγαλα. Τό γάλα μετατρέπεται σέ γιαούρτη μέ τήν καλλιέργεια μέσα σέ αυτό ειδικού μύκητα ο οποίος παράγει τό γαλατικό Οξύ. Τό γιαούρτι ή η γιαούρτη είναι εύγευστη και θρεπτική τροφή. Η γιαούρτη είναι γνωστή στά Βαλκάνια από παλαιότατη εποχή.Παρασκευάζεται από γάλα ιδίως πρόβειο εντελώς καθαρό. Ο πρώτος πού μίλησε γιά τήν αξία τής γιαούρτης ήταν ο Ρώσος γιατρός Μετσνικωφ πού έμενε στό Παρίσι. Είναι παρασκεύασμα πού παίρνουμε όταν πήξει τό γάλα μέ ειδική ζύμη μαγιά ή και μέ καλλιέργεια μικροοργανισμών.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει