Ούτε η Καθολική Εκκλησία του Μεξικού δεν κατάφερε να μείνει μακριά από τα καρτέλ ναρκωτικών που, όπως όλα δείχνουν, έχουν παρεισφρήσει σε όλες τις δομές της χώρας.

«Ποιος τομέας του πληθυσμού δεν έχει εκμαυλιστεί από τη διεφθαρμένη εξουσία της διακίνησης ναρκωτικών και της εγκληματικότητας που τη συνοδεύει;», τονίζεται στο κύριο άρθρο του εβδομαδιαίου φύλλου «Περί Πίστεως» της επισκοπής της Πόλεως του Μεξικού.

Στο άρθρο παρατίθενται ως παραδείγματα «οι κυβερνήτες πολλών Πολιτειών του Μεξικού έως ολόκληροι τομείς της αστυνομίας», για να μην αναφερθούν και στρατιωτικοί, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι και “δυστυχώς ακόμη και ορισμένα θρησκευτικά περιβάλλοντα”».

Η δήλωση αυτή ακολουθεί την έναρξη πριν λίγες μέρες ερευνών για τη χρηματοδότηση ενός παρεκκλησιού στο κεντρικό Μεξικό, όπου εικάζεται πως είχε συνεισφέρει οικονομικά ο επικεφαλής του καρτέλ των «Σέτας» Εριμπέρτο Λασκάνο.

Το όνομά του αναγράφεται στην ευχαριστήρια πλακέτα των δωρητών της εκκλησίας και την ίδια ώρα η κυβέρνηση δίνει 2,4 εκατ. δολάρια για τη σύλληψή του!
 
«Υπάρχουν υποψίες πως διάφοροι ευεργέτες, που σχετίζονται με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, έχουν βοηθήσει χρηματικά την κατασκευή εκκλησιών με τα λεφτά από το πιο ρυπαρό και πιο αιματηρό εμπόριο, κάτι που είναι ανήθικο και διπλά καταδικαστέο», τονίζεται στο εκκλησιαστικό περιοδικό.