Έκκληση προς τους αριστερούς συμμάχους της Μόσχας στη Λατινική Αμερική για πολιτική υποστήριξη κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ουκρανία απηύθυνε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Είναι σημαντικό να συγχρονίσουμε τα ρολόγια με τους συμμάχους μας για να εξασφαλίσουμε μια συντονισμένη δράση επί των διεθνών θεμάτων» είπε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας από τη Μανάγκουα της Νικαράγουα.

Η Ρωσία και οι σύμμαχοί της στην περιοχή επιθυμούν μια ειρηνική λύση στην κρίση της Ουκρανίας μέσω διαπραγματεύσεων, που θα περιλαμβάνει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, δήλωσε ο Λαβρόφ προς τους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα.

«Η Νικαράγουα υποστηρίζει την πρωτοβουλία της Ρωσικής Ομοσπονδίας να βρει ειρηνικές λύσεις στη Συρία και την Ουκρανία» είπε ο Ορτέγκα που πρόσφατα είχε εκφράσει την άποψη ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες «σε καμία περίπτωση δεν είναι χρήσιμες».

Μιλώντας νωρίτερα στην Κούβα, ο Λαβρόφ είπε ότι η Δύση προσπαθεί να καλύψει την αποτυχία της πολιτικής της έναντι της Ουκρανίας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκεζ είπε ότι η προς ανατολάς επέκταση του ΝΑΤΟ είναι μια απειλή για τη διεθνή ασφάλεια. Ο Λαβρόφ ξεκίνησε το ταξίδι του την Δευτέρα από την Αβάνα, και θα συνεχίσει στο Περού και τη Χιλή.