Τους 104 έφτασε ο επίσημος απολογισμός των νεκρών από το ναυάγιο στη Νότια Κορέα κι ενώ οι δύτες εξακολουθούν να ανασύρουν πτώματα και οι γονείς να θρηνούν για τα παιδιά τους, τα τηλεφωνήματα των επιβατών στις Αρχές την ώρα του ναυαγίου αποκαλύπτουν τον τρόμο και τον πανικό.

Ο πρώτος άνθρωπος που σήμανε συναγερμό για το πλοίο ήταν ένα αγόρι που τηλεφώνησε στην πυροσβεστική. Δύο λεπτά μετά η κλήση του προωθήθηκε στην ακτοφυλακή και ακολούθησαν άλλα είκοσι μηνύματα από μαθητές που επέβαιναν στο μοιραίο φέρι.

Εκπρόσωπος της πυροσβεστικής είπε πως η φωνή του αγοριού έτρεμε και πως χρειάστηκε χρόνος για να καταλάβουν για ποιο πλοίο επρόκειτο καθώς το παιδί βρισκόταν σε πανικό.

«Σώστε μας! Είμαστε σε ένα πλοίο και νομίζω βυθιζόμαστε!», είπε το αγόρι, σύμφωνα με το πρακτορείο Yonhap- που σήμερα είναι μεταξύ των περίπου 200 αγνοούμενων.

Από τους 476 επιβαίνοντες οι 339 ήταν μαθητές και δάσκαλοι σε σχολική εκδρομή στο νησί Τζέτζου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μέλη του πληρώματος επιχείρησαν να επικοινωνήσουν με αξιωματικούς στη γέφυρα περίπου μισή ώρα αφότου το πλοίο πήρε κλίση για να ρωτήσουν αν θα έπρεπε να δώσουν εντολή εγκατάλειψής του- αλλά δεν υπήρξε απάντηση.

«Δεν ξέραμε ποια ήταν η κατάσταση στη γέφυρα», είπε ένας εξ αυτών. «Προσπαθούσαμε να καταλάβουμε αλλά αφού δεν υπήρχαν οδηγίες από τα γέφυρα, το πλήρωμα συνέχισε να ακολουθεί τις οδηγίες του εγχειριδίου και συνέχισε να κάνει ανακοινώσεις για να παραμείνουν οι επιβάτες στη θέση τους- έγιναν τέτοιες ανακοινώσεις τουλάχιστον τρεις φορές».

Ένα μέλος του πληρώματος είπε ότι προσπάθησε να καθελκύσει τις σωσίβιες λέμβους, αλλά δεν μπόρεσε να τις πλησιάσει λόγω της κλίσης του πλοίου.

Τα μέσα ενημέρωσης της χώρας αναφέρουν ότι πρόκειται για έναν αξιωματικό του πλοίου, ο οποίος ωστόσο δεν κατονομάζεται.

Ο άνθρωπος αυτός είναι ένας από τους τέσσερις συλληφθέντες που κατηγορούνται για εγκληματική αμέλεια.

Οι τέσσερις στέκονταν με σκυμμένα κεφάλια καθώς δέχονταν ερωτήσεις έξω από το δικαστήριο όπου ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος εξετάστηκε από τον εισαγγελέα.

Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 174 άτομα, ενώ οι υπόλοιποι θεωρούνται νεκροί.