Τουλάχιστον επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα στο Ρίο ντε Ζανέιρο σε συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και κατοίκων μιας φαβέλας που απέχει λιγότερο από 6 χιλιόμετρα από το στάδιο Μαρακανά, όπου θα διεξαχθεί σε τρεις μήνες ο τελικός του Μουντιάλ.

Ένας κάτοικος της φαβέλας υποστήριξε ότι τρία παιδιά σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, όμως οι αρχές δεν επιβεβαιώνουν αυτήν την πληροφορία.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Κλαούντιο Κόστα είπε ότι πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν και δύο παιδιά χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομείο επειδή εισέπνευσαν καπνούς από τις πολλές φωτιές που είχαν ανάψει οι κάτοικοι.

Η παραγκούπολη αυτή δημιουργήθηκε πριν από περίπου δύο εβδομάδες, όταν περίπου 6.000 οικογένειες κατέλαβαν ένα κενό οικόπεδο που ανήκει στην τηλεφωνική εταιρεία Oi.

Πριν από μία εβδομάδα, δικαστήριο διέταξε την απομάκρυνση των καταληψιών και την επιστροφή του οικοπέδου στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους. Αυτήν την εντολή εφάρμοζαν σήμερα οι αστυνομικοί τους οποίους κατηγορούν οι κάτοικοι ότι έκαναν χρήση δυσανάλογης βίας, καθώς εκτόξευαν δακρυγόνα και χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες.

Από την πλευρά τους οι καταληψίες πέταξαν βόμβες μολότοφ στους αστυνομικούς και πυρπόλησαν ένα περιπολικό, τέσσερα λεωφορεία και δύο φορτηγά, όπως ανέφερε η πυροσβεστική υπηρεσία.